luni, 23 mai 2011

DE CE AVEM NEVOIE DE IMOBILIARE

La asemenea intrebare fiecare poate raspunde pentru el. Unii pentru a dormi seara undeva linistiti, altii pentru o obtine bani (venituri din exploatare), altii pentru a-si etala bogatia sau a impresiona cunoscutii. Credeti ca exista un om in aceasta tara care sa aiba efectiv nevoie de case cu 20-30 de camere si terenuri aferente de sute de mii de metri patrati? Si totusi exista. 90% dintre apartamentele mai mari de 200mp sunt detinute de familii cu 1 copil. De ce? Trecand peste aspectele personale vreau sa lamurim DE CE AVEM TOTI NEVOIE DE IMOBILARE. Cunoasteti oameni care si-au piedut slujbele in industrii precum termopan, poliestiren, vopseluri si coloranti, caramida si alte materiale de constructii? Sau in industrii precum mobila si decoratiunile de gradina? dar stiti cate firme de constructii si-au incetat activitatea? la nivel national pentru fiecare firma inchisa sau loc de munca pierdut STATUL a pierdut bani. Multi sau putini, in functie de cat de mare era firma sau cat de bine platit era jobul. La nivel general in 2007-2008 ponderea imobiliarelor in PIB se apropia de 33%. Adica produceau vreo 35-38 mld. E. Astazi probabil ca nu mai produc nici jumatate. Iar acest lucru il simtim puternic toti. Exista tot felul de posibile investitii, dar la niciuna dintre ele (depozite bancare, certificate, actiuni listate, etc) nu avem sume foarte mari care sa se intoarca in economia reala. Sumele investite in economia imobiliara se intorc in mare parte in economia reala si o parte insemnata a banilor se intorc si in viata noastra, prin faptul ca Statul dispune automat de sume mai mari pentru investitii, plati sociale etc. realitatea este simpla : mult cheltuim , mult vom primi. In ultimii ani putin s-a cheltuit, putin a avut si Statul sa dea inapoi. Industria aceasta, atat de blamata in ultimii ani antreneaza cu ea alte circa 30 de industrii. Daca ea se gripeaza, mor de pneumonie jumatate dintre ramurile inrudite. Multi au facut lgatura dintre imobiliare si criza economia. Nimic mai fals. Criza este o realitate financiar-bancara aruncata in cârca pietei imobiliare. Daca Statul nostru avea o politica de genul celei din Polonia mai intram in criza? Mai scadea piata imobiliara? Priviti in Polonia si apoi mai vorbim.

3 comentarii:

  1. Nu e absolut deloc sanatos si sustenabil sa ai 33% din PIB in constructii. Astea sunt legile pietei, nu poti sa plangi la niste falimente previzibile si capacitati de productie uriase construite pe baza unor planuri proas

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu avem nevoie de imobiliare ! Si idiotul de ceausescu avea nevoie de .....otel. Si a umplut tara de combinate siderurgice. Ca dadeau de lucru pe ......orizontala.
    Iar acum se desfiinteaza si Calarasi si Hunedoara si Galati (partial).

    Suntem tara agrara. Oameni cu mutra ta trebuie sa dea cu sapa iar nu sa "promoveze" Banu Manta Residence la 1500 E / mp.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daaaa. Mare "idiot" Ceausescu. El a achitat datoriile tarii (chiar daca cu sacrificii mari), acum avem 80 miliarde E datorii si vom face sacrificii 50 de ani. El transformase Romania in a VII-a (a SAPTEA !!!) putere exportatoare pe plan mondial, iar acum suntem economia 26-27 din UE si probabil 33 din Europa. De balanta comerciala negativa nu mai vorbesc. El a construit acum 25 de ani, iar azi China si Dubaiul inghit orice cantitate de otel disponibila pe plan mondial... Asta inseamna viziune. El ne invata sa mancam soia, azi o cumparam singuri. A construit sisteme de irigatii pe care acum trebuie sa le replatim si sa le refacem... nu ti se pare cumva ca ai un nivel de intelegere a fenomenelor ingrijorator de mic? Cred ca ar trebui sa ai grija cand mergi pe strada, caci sunt multe gropi si e pacat sa iti rupi picioarele. Iar "mutrele" sunt utile numai in cinematografie. In business e util creierul. Adica ce nu se vede.

    RăspundețiȘtergere