luni, 31 ianuarie 2011

Uleiul, painea, benzina.....

Benzina deja ne-a scos din sarite cu pretul ei. Este inimaginabil ca ea sa coste mai mult la 90USD/baril, decat la 145USD/baril. Petrom scoate din subsolul tarii 90% din petrolul vandut si se comporta ca si cum l-ar importa pe tot. Uleiul este 7 lei/litrul, dupa un an cu recolta buna. Painea anunta o scumpire de 15%. Ceva ma face sa cred ca suprapunerea acestei cresteri la pretul alimentelor cu momentul in care salariile bugetarilor marcheaza o crestere de 15%, se datoreaza unei presiuni a Guvernului asupra patronatelor. "Ba, mai lasati scumpirea 1-2 luni, pana le dam ceva la oameni, ca ne dau aia foc altfel. Iar pentru ca sunteti baieti buni, va dam niste comenzi pe la Armata, pe la spitale, scoli, etc.". Altfel nu se explica, aceasta "sincronizare". Scumpirea poate fi antrenata si de nemultumirea FMI ca nu au crescut incasarile din TVA. Ar fi trebuit sa se gandeasca, inainte de a pune frana economiei, ca nu se va pastra acelasi nivel de consum. Ce efect vor avea aceste scumpiri in piata imobiliara? Vom vedea. Daca ma intrebati pe mine, va voi raspunde ca este previzibila o scumpire. DE CE ? Pentru ca este firesc sa existe o raportare la costul vietii (nu poti vinde un lot de teren si sa cumperi un bax de ulei), dar mai ales pentru ca pe fondul reducerii dobanzilor si cresterii de preturi este inerenta orientarea spre un plasament sigur, care protejeaza banii de aceasta inflatie galopanta. Pentru ca de fapt acolo se ajunge ; banii se vor deprecia real in aceasta primavara cu peste 10%.

8 comentarii:

  1. "Daca ma intrebati pe mine, va voi raspunde ca este previzibila o scumpire."

    Iar creshte...?

    La tine "numai" creshte....Da de o prabusire totala ce zici ? Asha ca in ...America

    N-ai fost in stare sa prevezi prabushirea asta "light" cu 70% si te crezi in stare sa faci estimari pentru ....viitor ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragul meu - eu sunt analist imobiliar si nu clarvazator. Lehmann Brothers cu oameni pregatiti in studii economice la Harvard si Stanford nu au prevazut ce urma sa vina, desi ei construisera o parte din castelul de carti de joc. Te invit sa citesti analizele mele de inceput de an din 2009 si 2010. Te mai invit sa citesti si ultimele rezultate financiare ale companiilro din Romania si SUA. Spre exemplu profitul Bancii Transilvania a crescut in 2010 cu circa 50%. Economia SUA are crestere de 3,5%. Cu asemenea cifre la ce te astepti?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu.."dragul meu".... Tu nu esti "analist imobiliar". Esti o nulitate absoluta fara niciun fel de argument si fara nicio logica. Textele tale sunt o culegere de agramatisme care-ti tradeaza incultura crasa.
    Incerci in mod disperat/ridicol sa "negi" realitatea. Acea realitate care te va aseza curand la locul pe care il .....meriti

    Uite realitatea ...imobiliara din America...care a crescut cu 3,5% :

    http://www.trulia.com/NV/Las_Vegas/price_15000-25000/p_3/

    http://www.curierulnational.ro/Economie%20mondiala/2011-01-14/Milioane+de+americani%2C+aproape++dati+afara+din+case

    Nici cei 3,5% la suta ai USA si nici cei 50% ai Bancii Transilvania nu vor mai fi investiti in ......imobiliare. Never !

    RăspundețiȘtergere
  4. Rautatile tale nu ma ating si nu ma vor atinge. Ti-am mai zis. Nu suntem in acceasi galaxie. Unii vad pahare goale in viata, altii vad mereu jumatatea plina a paharului. Pentru ca asa s-au nascut ei. Sa zambeasca, sa iubeasca verdele crud al ierbii, sa stea pe balcon si sa se bucure de zumzetul orasului. Asa si tu.... vezi numai evacuari, prabusiri, dezastre... probabil ca asa e viata ta. Imi pare rau de tine. Sincer. Ca sa iti mai explic diferenta dintre piata din Bucuresti si cea din Las Vegas... deja ar fi prea obositor. De doi iti explic ca o Capitala politica nu se compara cu niciun alt tip de oras. Nici macar cu o "capitala" a gambling-ului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iata aici o informatie pe care poate o vei folosi.
    http://www.money.ro/vezi-cum-au-evoluat-preturile-apartamentelor-in-luna-ianuarie_843676.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Iata aici niste informatii pe care poate le vei folosi:

    http://iricer.webs.com/apps/blog/show/5806536-indicele-imobiliar-2011-preturi-si-evolutii

    http://www.adevarul.ro/financiar/2011_va_fi_anul_executarilor_silite_0_414559141.html

    http://www.money.ro/preturile-apartamentelor-din-bucuresti–la-jumatate-fata-de-2010-in-grila-notarilor_836596.html

    "Dragul meu" ....care "rautatzi" ?
    Tu esti o nulitate semianalfabeta pentru ca pur si simplu ...asa esti tu. Nu pentru ca spun eu. Ceea ce spun eu despre tine nu are importanta. Doar realitatea e importanta.

    Totzi potentialii cumparatori, acum, vad numai oportunitati si pahare pline. Pahare goale si dezastre vad numai excrocii imo carora le-a zburat ...comisionu'.

    Vorbim despre afaceri, "dragul meu". Daca in legatura cu ..afacerile, tie a inceput sa-ti placa "verdele crud al ierbii" si "zumzetul orasului" .....asta e semn de ..depresie. Sorry !

    Odihneste-te in pace !

    RăspundețiȘtergere
  7. Logica ta ma depaseste. Cat timp cosul de consum are un pret in permanenta crestere si in acelasi timp salariile stagneaza, rezulta ca raman mai putini bani pentru "extravagante"... Iar in Romania, un credit in vremurile astea este o extravaganta!

    RăspundețiȘtergere
  8. O observatie care ar fi pertinenta daca nu am avea o alta cifra interesanta a Romaniei. In plin an 2010, cu toate taierile de salarii, criza abrupta, etc. economiile din depozite si conturi bancare au crescut cu peste 6 miliarde de lei (NOI). Adica circa 1,35 miliarde Euro. Si vorbim numai de bani ALBI. Deci se pare ca acest popor are resurse serioase.... de aici anticipez investitiile. Din aceste fonduri.

    RăspundețiȘtergere