sâmbătă, 22 ianuarie 2011

CIFRE

In mod ciudat fata de ultimii doi ani, aceasta luna aduce in piata cifre pozitive pentru cresterea preturilor pe piata rezidentiala. La jumatatea lunii INS anunta o crestere a preturilor cu 0,4%, iar acum vreo 2 zile alta cifra anuntao prognoza destul de optimista pentru acest an, respectiv o crestere a pietii de peste 10%. Un alt sir de evenimente sunt declansarile de insolvente ale marilor cartiere de blocuri. Dupa Planorama, Copperbeach si My Dream Residence, acum si Terra Residence (20.000000E luati de la BCR) este in faliment si executie, urmeaza cel mai probabil Vitan Platinium. Executiile pentru mine reprezinta semne ca piata se revigoreaza. Pana acum bancile au avut "rabdare" cu debitorii, dar acum le iau bunurile si le dau cui da mai bine. Sa nu ne gandim ca se vor vinde pe cat au costat ele. Nu, rechinii cu cash vor cumpara la 10-15% din valoarea de investitie si apoi in 7 - 8 luni vor livra apartamente usor sub pretul pietii, obtinand un profit gigantic. Probabil 500%. Poate si mai mult. Piata a inceput sa se miste inca de anul trecut, iar stagnarea pe care o prevedeam pentru aproape un an de zile, s-ar putea sa fie mai scurta. Ca asa e in Romania. Ori sus, ori jos, dar cu liftul si nu in pante dulci.

9 comentarii:

  1. Ai dreptate ! Suntem in punctul "Return to normal".

    http://top-blogs.superengine.ro/bubble.jpg

    RăspundețiȘtergere
  2. ce parere ai despre grila notarilor pe 2011 ? :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Grila notarilor, fie 2009, 2010, sau 2012 este semnificativa in primul rand pentru tranzactiile unde nu exista un pret cert si transparent (in primul rand vanzarile in familie) si mai ales pentru succesiuni. Acolo unde tranzactia este "in piata" - grila este putin relevanta. Probabil ca jumatate din tranzactii se inscriu usor sub grila, iar cealalta jumatate depaseste bine grila.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Probabil ca jumatate din tranzactii se inscriu usor sub grila, iar cealalta jumatate depaseste bine grila"

    Adica la Unirii, apartamentele se pot vinde chiar si cu mai mult de 500 euro/ mpu ? Sa zicem cu 700 euro / mpu ? Asta vrei sa spui ?

    P.S.
    Raspunzi foarte greu sau ....deloc.
    De ce ? Cumva ..n-ai argumente ..serioase ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimate domn. Raspund "foarte greu" pentru ca nu intru zilnic pe acest blog. Intru cand am timp. In privinta unui pret de 500E/mp pe bd. Unirii (si inteleg aici STRADAL) ma pufneste rasul. La fel si cel de 700E/mp. In "zona" Unirii - deja e altceva. Una e pe strada Vulturilor, alta e pe Mircea Voda, altceva e pe Sfanta Vineri... deci e relativa intrebarea, iar un raspuns pertinent nu poate fi dat. Intrebarea pare insa a fi venita de pe Marte - 500E/mpc nu se poate intalni nici in Giulesti sau Ferentari, daramite in Unirii...

    RăspundețiȘtergere
  6. "Intrebarea pare insa a fi venita de pe Marte - 500E/mpc"

    Intrebarea e venita din Bucuresti iar nu de pe ...Marte... Nu incerca sa fii ironic ca stii ca ai mari "dizabilitati".

    Intrebarea era despre mpUTIL iar nu despre mpCONSTRUIT.

    Intrebarea se referea la capacitatea ta de a combate argumentat evaluarile din grila, intocmite de evaluatori profesionisti (cu studii de specialitate).

    M-am adresat tie ca unui "profesionist". Daca vroiam sa intreb un prost, il intrebam pe kretinetele care a scris articolul de mai jos:

    http://stiri.acasa.ro/monden/cat-costa-casele-vedetelor-130744.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Stimate domn. Am raspuns mai mult de cat profesionist. Nici in Giulesti nu gasesti constructie din anii 90 la 500E/mp UTIL. Adica 600E/mp Construit. Raportul util / construit este de circa 1 / 1,2. Daca vei analiza un pic ofertele de pe alinaimentul Blv. Unirii - Decebal, vei constata ca pretul minim de oferta este de 1100E/mp UTIL, adica aproximativ 1300E/mp construit. Referitor la grilel facute de "evaluatori profesionisti" - tin sa te informez ca domnii si doamnele din Corpul de Experti care elaboreaza aeste grile, nu prea au studii adecvate anilor 2000. Multi dintre ei lucreazape standarde si norme din cadrul MLPAT si doar ajusteaza unele cifre pe baza IVS (Standardelor Internationale de Evaluare). Sau chiar crezi ca s-au evaluari pentru toate tipurile de proprietati din tara? Referitor la grila - te vei folosi de ea numai la succesiune. In rest piata iti va dicta viata.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Daca vei analiza un pic ofertele de pe alinaimentul Blv. Unirii - Decebal"

    Nu "ofertele" sunt interesante ci preturile efective de vanzare, ...daca se face vreo vanzare.

    "In rest piata iti va dicta viata."

    Asa sa fie !

    RăspundețiȘtergere
  9. Stimate domn. Ansamblul Unirii - Decebal reprezinta o piata exclusivista de tip Mercedes - Jaguar sau Rolex - Cartier - Sector. Iti permiti, cumperi. Preturile de oferta sunt si cele de vanzare, +/- 3-5%. Nu iti permiti, cauti Tineretului sau Iancului. Cine vrea asa ceva, stie ce cauta si deci plateste. Cine nu stie... cauta altceva. E dreptul fiecaruia.

    RăspundețiȘtergere