joi, 6 mai 2010

Se scumpesc II

Nu ma gandeam ca in 10 zile sa scriu o "continuare" a post-ului din 28 aprilie. Nu imi place sa imi certific singur ca "asa se intampla" si nu acesta este subiectul prezent.Subiectul il constituie anuntata crestere a taxelor majore si a TVA-ului. Ma gandesc cu groaza ca o gramada de contracte vor fi aruncate in aer de crestrea TVA.
5-6% la o suma de peste 100.000E inseamna ceva. La un contract de inchiriere inseamna de fapt inca o jumatate de chirie platita in plus pe an. Ceea ce la un magazin, hala sau cladire de birouri este deja imens. La o crestre a chiriei unui magazin trebuie sa se raspunda cu o crestere a pretului produselor. Deci se va vedea imediat. la o crestere a tuturor preturilor produselor cotidiene se va impune o crestere la fel de sensibila a preturilor produselor de folosinta indelungata, in special case si terenuri. In ceea ce priveste antecontractele de vanzare-cumparare deja probabil ca 70 - 80% dintre potentialii cumparatori au transpirat aseara. De unde vor gasi diferenta de pret? Imobilele se vor scumpi din momentul 1, respectiv de la constructie prin cresterea TVA. Nu calculam introducerea in pret si a cresterii cotei unice. Aia e deja alta socoteala care poate nu se va resimti in momentul 1. Tocmai ca e o negociere si poate antreprenorul va accepta o diminuare a profitului. Dar TVA-ul e sfant. Ala daca a crescut se vede imediat. Dragi "asteptaci" - daca nici acum nu ati inteles ca epoca scaderilor de pret este de mult apusa, inseamna ca nici intr-un milion de ani nu pricepeti nimic din economie.

10 comentarii:

  1. Ahahahahahaha

    Inca mai speri? Ai o logica de cls a 2 a. In momentul in care preturile la produsele de baza vor creste, salariile vor scadea(impozit 20%), oamenii in niciun caz nu vor da bani pe imobile. Atunci sa vedem de unde crestere daca nu se va vinde absolut nimic. Vise placute! Ai grija sa nu falimentezi!

    RăspundețiȘtergere
  2. o sa scada ca multi nu-si vor putea plati ratele,

    RăspundețiȘtergere
  3. de la clasa a II-a vin si aceste constatari:
    1. chiar daca scad salariile bugetarilor si vor creste unele preturi, consumul de imobile va fi sustinut (mult-putin, asa cum e acum) de sectorul privat. Care iata a crescut in trimestrul I 2010, cu peste 10%. Chiar 18% pe industrie....
    2. ratele neplatite vor aduce executari, dar ... aici apar problemel:
    - ca sa cumperi o locuinta executat iti trebuie cash.
    - ca sa cumperi o locuinta executata trebuie sa iti asumi si un proces de evacuare de vreo 2 ani. Ca Banca nu il da pe ala afara din casa. Banca iti vinde casa, dar ti-o golesti singurel ... Intreaba un avocat daca nu crezi. sau un executor bancar ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel putin jumatate dintre cumparatorii de case persoana fizica din 2007-2008 erau bugetari. Chit ca erau de aia prost platiti si se adunau 2 familii ca sa ia un apartament, fie ca erau de aia bine platiti si lua cate un contopist mai sus in rang de la primarie.

    Ma asteptam sa stii asta, ca agent.

    PS: nu vreau anonimitate, dar nu-ti merge faza cu "Nume/url".

    RăspundețiȘtergere
  5. in 2007 - 2008 pretul "mediu" pentru un apartament era de peste 120.000E. DE FAPT "MEDIA" DUCEA PE LA 190.000E. La nivelul de 2 camere (100-130.000E) ajungea greu un bugetar chiar si bine platit. Grosul clientilor erau din Privat. Ca si azi. Singurul lot in care au dominat bugetarii a fost "Prima Casa 1". care cu 10.000 locuinte vandute pe plan national in aproape 1 an de zile chiar nu prezinta importanta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Robert, logic vorbind inca nu se scumpesc II acum in mai si probabil ca nici in iunie. Bazele sanatoase pentru o scumpire temeinica, groasa, normala, justificata economica, vor fi constituite abia in toamna - iarna cand chestiile astea cu -25%, - 15% isi vor arata efectele. Atunci sa te tii scumpiri mari/mp si bineinteles si vanzari masive. E logic, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Perfect adevarat. Acest lucru se datoreaza faptului ca piata imobiliara are o anumita inertie. Ea nu reactioneaza imediat precum piata bursiera. E posibil ca datorita unor factori trendul crescator sa fie mai mare din primavara lui 2011. Dar asta e mai putin important. Important e ca trendul este de crester si nu de scadere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragul meu, sper ca-ti dai seama ca esti un caz medical. Astia care sunt rai cu tine probabil ca nu ti-au luat in calcul afectiunile.

    RăspundețiȘtergere
  9. Scaderea puterii de cumparare duce la scaderea consumului si spun asta cu sfiala. E de nivelul ana are pere. Incerc sa te ajut sa intelegi de ce n-ai sa reusesti in viata.

    Scaderea fortuita a salariilor bugetarilor va duce la scaderea veniturilor in mediul privat. Statul taie pentru ca nu-si mai permite cheltuielile si trebuie sa acopere si serviciul datoriilor statului. Scaderea economica va impune accesarea de noi imprumuturi, varianta care duce la spirala supraindatorarii statului, adica faliment; sau cresterea taxelor, adica si mai putini bani in economie.

    Bun, sper ca ai remarcat problema disparitiei banilor din economie. Cine crezi tu ca se va mai juca de-a imobiliarele?

    Ce zici de un job?

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.baniinostri.ro/Imobiliare/Lupusor-Baumit-Pretul-materialelor-de-constructii-revine-in-sus-abia-in-2-ani--a2172.html

    Cum era cu pretul in crestere al materialelor de constructii?

    RăspundețiȘtergere