miercuri, 12 mai 2010

BANCILE - cu spatele la zid

Probabil ca domnii din turnurile de fildes ale sistemului bancar national traiesc un moment de cosmar. Anul trecut au dat flit la angajatii de la privati. Pur si simplu nu luau in calcul niciun venit de acolo..."Dom'le e criza.. nu putem sti cum reactioneaza compania dumneavoastra". In schimb alergau dupa bugetari. Carora le-au dat cateva zeci de mii de credite. Anul acesta Bugetarii au intrat pe lista normala a soldatilor care trebuie sa infrunte criza. Putem spune ca Romania ca un "mare" general a aruncat in Linia I, "la hartuire", elita Armatei (Privatii), iar acum arunca in transee "carnea de tun": oamenii neinstruiti si neadaptati la o lupta sangeroasa. Prin "Neinstruit", nu vreau sa spun needucat. Vreau sa spun oameni care nu pot gandi ca trebuie sa isi schimbe locul de munca pana la pensie. Oameni pe care ideea de "ce fac maiine?" sau de "interviu" ii omoara. Cred ca singurul mod prin care acest aspect poate fi rezolvat este sa desfiintam angajarea "pe veci" la Stat. Indiferent de job (functionar, politai, asistenta, profesor) sa stai la Stat maxim 10-15 ani, apoi sa iti cauti de lucru in Privat. Fireste in paralel trebuie sa se schimbe multe lucruri, precum imposibilitatea pentru cei de la Stat sa cumuleze joburi si in privat, cazul multor doctori sau profesori universitari care o boieresc in 3-4 slujbe si ocupa locuri de munca vacante. Dar sa revenim la Banci. Ce vor face anul acesta si poate si in 2011? Ca piata la privati au inchis-o, piata bugetarilor e deja pe linie moarta, la IMM-uri deja incep sa rad cand ma gandesc, la agricultura incep sa plang...dobanzile la depozite au scazut (probabil vor scadea drastic), deci oamenii vor fi tentati sa isi retraga banutzii din banci. Greu moment pentru banci, dar minunat pentru acest popor. Pentru ca acest spate la zid pentru banci nu poate insemna decat un singur lucru : sa dea drumul creditarii in privat cu orice risc decent. Si astfel economia reala are sanse sa cresca mai rapid decat o cred unii.

7 comentarii:

  1. esti prost!unde ai mai auzit tu ,in ce tara din Europa angajatii de la stat sa stera 10 ani la stat apoi sa-si caute loc in alta pare!ori esti nebun ori nu ai minte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi ma jignesti, iti voi raspunde asa cum imi doresc blogul : EDUCATIV.
    1. In primul rand ce Stat din Europa a ajuns in situatai Romaniei : de la 0 (ZERO)datorii in 1990 si balanta economica pozitiva (exportam de rupeam) la 120 miliarde datorii (total - public + privat) si piata de consum 80%?
    2. In al doilea rand Toate tarile serioase din lume practica improspatarea cadrelor pentru a se pastra calitatea serviciilor publice. Spre exemplu in SUA politistii ies la pensie la 40 de ani, dar pensia le ajunge maxim 10 ani daca o "rontaie" lunar - asa ca isi scot tot fondul de pesnii la inceput si deschid o afacere.
    3. In orice situatie din lume la situatii dure trebuie raspuns cu terapii-soc.
    4. Romanai are 3,5 milioane de oameni care "tin" 19 milioane (3.000.000 sunt afara) . O fi corect?
    5. dar nu ma pot supara pe tine pentru ca imi dau seama dupa "mania proletara" ca nu iti trece prin cap ca ai putea sa lucrezi in mediul privat nici intr-un milion de ani. Dar pregateste-te. Ca va veni sigur ziua aia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Robert, inainte de a le raspunde politicos/stupid alora care sunt rai cu tine, trebuie sa te intrebi tu insuti daca nu cumva chiar esti "prost". Nu e atat de important ca un Anonim sau altul te fac prost. Poate ca au dreptate, poate ca nu au. Tu, ca persoana oarecum "isteata" trebuie sa te intrebi, tu pe tine insuti, atunci cand ramai singur in agentie, daca nu cumva, printr-o intamplare abolut nefericita sau printr-o coincidenta infama, astia care te fac prost, nu cumva au dreptate. Si cum de vreo 2 ani stai mai mult singur prin agentie, fara indoiala vei avea timp sa gasesti raspunsul corect. Trebuie sa intelegi ca nu e deloc important daca unul sau altul iti zic ca esti "prost". Oameni rai fara de proprietati imobiliare ! Mult, mult, mai importanta pentru tine este REALITATEA ! Nu cumva, dincolo de ceea ce zic "anonimii" astia, tu chiar esti PROST ?
    Prost in forma pura, esentiala, viscerala ... Atat de prost incat nu intelegi ceea ce se intampla in jurul tau... Atat de PROST incat crezi ca bancile ar trebui sa "dea drumul" la creditare DOAR pt. achizitii imobiliare. Atat de infinit de prost incat sa crezi ca economia tarii poate fi salvata DOAR prin reinceperea acordarii de credite imo pentru ca niste agenti imo idioti / bubosi sa umfle niste comisioane grase. Dincolo si inainte de a fi EDUCATIV trebuie sa te autoanalizezi TU pe TINE si stabilesti CLAR daca esti PROST sau nu. Apoi anunta-ne si pe noi despre rezultatul introspectiei. Asteptam !

    RăspundețiȘtergere
  4. "A astepta" este o atitudine specifica unei anumite categorii de oameni. De felul lor oamenii se impart in doua categorii : cei ce fac si cei ce asteapta. Oamenii de actiune si cu initiativa fac parte din primul grup. Restul asteapta de la ceilati: sa faca, sa nu faca, sa construiasca, sa scrie, etc. Calitatea textului tau si imprecatiile lansate cu manie proletara (acum 70 de ani erau mosieri si burghezi, acum sunt agenti) imi spune multe despre tine. Cred ca nu esti salvabil. Poate nici eu nu sunt salvabil. Eu sunt un optimist si imi place sa spun ceea ce cred. Chiar cu riscul de fi catalogat ca mai sus. Asta e. Si e un act deliberat. In privinta timpului meu - regret ca te dezamagesc . Nici pe criza asta nu stau prea mult prin birou. Doar cat sa scriu cate ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Robert, si eu sunt optimist. Robert, nu te compara cu mosierii si burghezii de acum 70 de ani. Aia au creat o Romanie moderna. Realist vorbind, in lantul trofic din industria / piata constructiilor tu te pozitionezi in rolul atarnatorului de pe cel mai de jos nivel. Observi si tu ca multa lume infiera mosierii si burghezii dar nimeni nu pomenea nimic de aia care le umpleau lor sticlele cu apa sau care le faceau cafeaua dimineata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur ca imi urmaresti articolele (imi permit sa le spun articole pentru ca nu prea agreez termenul "postare") si imi este foarte clar ca nu ai nicio idee despre rolul consultantului imobiliar in societatea secolului XXI. Daca iti imaginezi ca activitatea consultantului imobiliar se rezuma la "atarnari" - imi e clar ca pierd timpul. Dar cum spuneam : sunt optimist. Si mai incerc odata: iti aduc la cunostinta ca noi, consultantii imobiliari, suntem printre pionii care decid noi investitii. Oamenii seriosi intreab un consultant daca e optim sa construiasca acum sau la anul, sa ridice locuinte sau birouri, sa cumpere teren in Centru (mai putin) sau la periferie (mai mult). Iar noi ii sfatuim si apoi promovam ce am sfatuit. Pentru ca un consultant imobiliar BUN este obligat sa aiba cunostinte de marketing, constructii, arhitectura, financiare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, asa lucreaza consultantii imobiliari. Nu trebuia sa-mi "aduci la cunostinta".

    Dar lasa consultantii imobiliari si concentreaza-te NUMAI si numai asupra ta personal. TU si nuda ta inteligenta. Doar tu! Tu ai cunostinte de marketing, constructii, arhitectura, financiare ?

    Pe TINE te intreaba oamenii seriosi cand, cum si unde sa-si investeasca banii in imobiliare ?

    Dupa agramatismul morbid al articolelor tale (ca postari nu le putem spune), dupa lipsa de logica a deductiilor economice pe care le expui, dupa patetismul caraghios al ideilor pe care le prezinti, dupa .........dupa, TU, separat de "consultantii imobiliari" esti de o modestie intelectuala infioratoare.

    Reusesti oare sa te evaluezi singur ?

    RăspundețiȘtergere