miercuri, 3 februarie 2010

Drumul spre lumina, pana in ... 2012

Romania are de parcurs 3 luni foarte grele. Dl.Boc si Guvernul Domniei Sale intampina obstacole grele in fata proiectelor majore pe care le tot anunta : reformarea Statului (ceva disponibilizari, ceva micsorari de salarii, ceva reduceri de bugete)si legea Pensiilor. Ii urez succes, ca daca nu le aplica ii prevad un sfarsit catastrofic de genul ... 2012. De succesele Domniei sale in reabilitarea economiei tarii se leaga si sperantele de mai bin in zona imobiliara. Desi se tot anunta prin "blogosfera" decesul acestui sector, iata totusi ca apar si zori noi. Prima casa se anunta revigorata si cu un plus de vreo 40.000E la cosnitza. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca "din pix" preturile vor creste cu cel putin 10%. Revenind la perioada 2001-2002 cand a inceput boom-ul imobiliar, exact acesta a fost drumul cresterii abrupte a PIB-ului tarii, scumpirea caselor. In perioada aia, au inceput imobilele sa se scumpeasca de la o luna la alta, a urmat conversia preturilor din US dollar in Euro, tot in perioada aia bancile au inceput sa fie tot mai agresive in piata. Ce e de facut? In mod sigur bancile au inteles ceva din aceasta criza. Important va fi sa inteleaga ceva si romanii, atat devoltatorii cat si cumparatorii. O investitie (indiferent cat de mica) nu se face fara un consilier imobiliar profesionist. Altfel raman blocuri nevandute, in plin camp, sau se cumpara aiurea "off-plan" de la tot soiul de idioti care fug in noapte cu cateva sute de mii de euro ca ei habar nu aveau ce inseamna a construi un bloc. Sau (poate chiar mai rau), dupa cum spune si Dragoteanu pe Imopedia, sa cumperi o casa cu vicii masive de constructie si sa iti cada in cap. Poate ca aceasta criza va aduce romanului mintea cea de pe urma la cap, poate va intelege ca nu se pricepe chiar la orice.In mod limpede la imobiliare - NU. Ce simt din piata? Simt o briza calda. deja oamenii au inteles ca epoca prabusirii pietei e demult apusa. Cunosc oameni care regreta ca nu au achizitionat ceva in aprilie-mai 2009. In piata e o briza caldutza (ca si in economie) adusa de optimismul unei apropieri a sfarsitului crizei. Cat de aproape e sfarsitul, deja numai conteaza. Conteaza ca in Guvern se dezbat masuri care sa retina banii la buget, ca infrastructura dospeste de proiecte de autostrazi, ca la nivel de 60.000E casele se vand binishor, ca oamenii au reinceput sa cumpere terenuri ca sa isi faca case. Ca spatiile comerciale si birourile au reinceput sa aiba cautare, chiar daca la preturi considerate "prea mici" de posesori. dar despre aceste preturi - data viitoare.

6 comentarii:

  1. Asta inseamna ca "din pix" preturile vor creste cu cel putin 10%. -> asta inseamna ca poate, in sfarsit, o sa dati naibii faliment ca nu o sa mai cumpere nici dracu' in tara asta de 2 lei;
    "Cunosc oameni care regreta ca nu au achizitionat ceva in aprilie-mai 2009" -> eu stiu pe mai multi care nu mai au bani nici de haine noi, de concedii ce sa mai zic.
    "In piata e o briza caldutza (ca si in economie) adusa de optimismul unei apropieri a sfarsitului crizei." -> te rog sa citesti si altceva in afara de click si libertatea, ca eu nu am vazut semne de revigorare.
    Simt o briza calda. deja oamenii au inteles ca epoca prabusirii pietei e demult apus -> care oameni, ca aproape toti asteapta prabusirea?

    RăspundețiȘtergere
  2. pai spune-mi "profesionistule" cati din toata tagma voastra de agenti (de fapt persoane care nu au reusit in plan profesional si s-au reorientat) stiu sa evalueze o constructie?

    RăspundețiȘtergere
  3. De pe CG:

    "Simt o briza calda" -> Cred ca asta nu simte o briza calduta, simte, de fapt, un jet caldut. Galbui.

    RăspundețiȘtergere
  4. as vrea sa-mi spui cat costa un apartament de 3 camere in -sa zicem - Tineretului in mai 2009 si cat costa in februarie 2010...

    RăspundețiȘtergere
  5. ca sa iti spun care este diferenta de pret la un apartament in decurs de 8 luni ar trebui sa te taxez pentru consultatie. Ca sa intelegi ca nu este simplu iti voi da cateva criterii de analiza : varsta bloc, decomnadat/ semidecomandat, pozitie (la strada / in spate, la metrou / spre palat). vedere parc sau nu, etaj (parte, interediar, ultim), bloc cu 4 sau 10 etaje, cu sau fara parcare, etc.... asa ca iti recomand sa iti satisfaci bruma de interes printr-o lecturare a a nunturilor din cle doua perioade de interes. cu mentiunea ca va trebui sa faci singur analogiile minime descrise mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  6. draga Robert,
    ma refeream la aceleasi apartamente din tineretului care sunt la vanzare de un an si care nu s-au vandut. credeam ca argusul ala foloseste totusi la ceva in agentia ta. asta ca sa combat chestia cu regretatul ca nu s-a cumparat...

    RăspundețiȘtergere