vineri, 22 ianuarie 2010

Relatii de cauzalitate ... despre bogatie

Fara sa vreau am ajuns sa scriu precum Platon. Imi incep micile postari cu titluri de genul "Despre...". Postarea asta mi-a fost inspirata de un comentariu al unui "fan", care este exasperat. "chiar nu intelegi relatia de cauzalitate? Germania este mai saraca decat noi pentru ca are preturi mai mici la case?" . Fanul meu "anonim" nu intelegea doua lucruri, dar le punea in aceeasi asociere. In primul rand nu poti compara o tara intreaga cu piata unui oras. Daca vrei sa compari piata imobiliara din Bucuresti o compari cu cea a capitalei Germaniei: Berlinul. In cel mai bun caz poti pune alaturi Munchen si Frankfurt. In al doilea rand bogatia nu este exprimata prin preturile mari de pe piata imobiliara si nici prin faptul ca unul sau altul dintre cetateni a izbutit sa isi achizitioneze o casa, cu sau fara credit. Cunosc multe cazuri de proprietari care nu au bani nici macar de o usa noua si pe care ideea lui Vladescu de a majora taxele locale i-a imbolnavit de nervi. Deci aceasta "cauzalitate" este clar eronata. Cauzalitatea pe care o sustineam eu si pe care "anonimul" nu o percepea este ca in perioada de varf economica (si imobiliara) fiecare dintre noi si-a permis mai mult. Foarte simplu. Daca imi permit mai multe iesii in oras, un concediu mai scump, haine mai multe, incaltari mai scumpe este firesc ca si pentru case sa platim mai mult. Pentru ca sunt bunuri de folosinta foarte indelungata si a caror valoare pe termen lung nu este influentat de crize. O casa poate prinde intr-o "viata" 3-4 crize, iar valoarea ei sa creasca de la un deceniu la altul. ca o casa in 2007 era mai scumpa decat acum? E important sa fie mai ieftina decat ce va fi peste 25 de ani ! Revenind la problema Germaniei. Casele "in Germania" sunt in medie mai ieftine decat cele din Bucuresti. Dar mai scumpe decat cele din Titu, Ianca si Targu Frumos. Deci relatia este simpla: tara bogata preturi mai mari. Revenind la Bucuresti : exista in Germania un oras care sa produca 23% din PIB-ul (alb!) tarii? NU. Deci este firesc ca preturile de aici sa fie mari pentru ca e o piata expansiva si care dupa depasirea crizei (care se va intampla mai devreme sau mai tarziu) va cunoaste o noua explozie. Pentru ca este suficient sa te uiti in orice colt al lumii unde este o economie emergenta (deci interesanta pentru investitorii speculativi) ca nu exista plafoane de "crestere lina", ci doar explozii pe verticala sau prabusiri la fel de spectaculoase. Nu in ultimul rand multi dintre noi deja au ajuns la o concluzie interesanta: BOGATIA NU INSEAMNA CE AVEM ! Avem o casa sau o masina, ceva bunuri mobile, dar asta e in cel mai bun caz o acumulare. Bogatia inseamna sa avem o disponibilitate de bani si timp, sa nu avem condici de semnat si sa nu tremuram pentru o reducere de personal. Iar din acest punct de vedere va garantez ca nici Germania nu este o tara bogata. Iar germanii din land-urile estice sunt exemple vii. De asemena piata lor imobiliara.

3 comentarii:

  1. Ultima resursa a incompetentei intelectuale este violenta : cea verbala si cea fizica. daca tot nu ai argumente sa comentezi un articol (bun sau prost) macar sa ai decenta sa taci din gura.

    RăspundețiȘtergere
  2. in epoca lor Copernicus, Galilei, Fulton , Stephenson si multi altii au fost considerati ... "idioti". De cei ca tine. Care isi folosesc capul numai pentru a ne leploua in gat si se vaicaresc in jurul unei sticle ca au o viata tare grea.

    RăspundețiȘtergere