marți, 25 august 2009

Economie pura. Diferenta intre valori si baloane

Cineva a lansat pe aici , pe meleagurile carpato-danubiene-pontice, sintagma "balon imobiliar". Ca orice lucru dubios (masini germane second-hand, manele, bauturi spirtoase "cu arome", constructii in  "in regie proprie", etc. ) A PRINS ! Romanul a preluat "din mers" terminologia si a incercat sa o popularizeze. ca nu a fost "balon", ci evolutie eocnomica reala, asta e altceva. parca am mai spus, dar nu e problema, voi relua: in Anul Domnului 2000 Romania era in situatia jalnica in care un autoturism modest (Daewoo Cielo, de exemplu) era valorizat la nivel de apartament 3 camere in zona civilizat (Iancului, 13 septembrie , Tineretului). Cam 17-18.000E, adica. In anul de gratie 2007 acelasi apartament era cotat la un nivel de 130.000E. Cam cat un Audi RT.  ca salariile romanilor cumparatori de case (deci vorbim de middle-class) au crescut din 2000 pana in 2007 de vreo 7 ori asta nimeni nu subliniaza. Dar asta e adevarul ! marturie stau incasarile supermarketurilor si ale agentiilor de turism, ale caror cifre de afaceri au crescut in progresie geometrica. sa nu uitam nici ranamentul spatiilor comerciale de lux: Unirea Shopping Centre si Vitan mall prodcu cam 10.000Euro pentru fiecare metru patrat inchiriat. Adica un magazin de 50mp produce 500.000 euro/anual !!! Dar sa ne uitam si la crestrea numarului de autotusime andue i Romania in cei 7 ani de boom imobiliar: o companie serioasa vindea cam 5000 de masini in Romania (la gramada, autoturisme si utilitare). Aceeasi companie in 2007 depasea 20.000 numai autoturisme. Si asta in conditiile in care preturile erau mai mari chiar si cu 60%! spre exemplu prin 2000-2001 un Renault Clio Symbol s-a putut achizitiona si cu 5500USD. In 2007 aceeasi masina era "la oferta" la 8400E, adica cam 11000USD. Deci dublu. Au crescu tgeneral preturile : la ulei, facilitati, cazare in turism, la pizza , la biletele de teatru sau cinema. pana si la ZOO. Iar chibitii pieteia imobiliare se agita ca "era un balon" sau ca "speculantii au ridicat preturile". Sa fim seriosi. Daca exista cineva "vinovat" este circuitul economic al banilor, care a furnizat Romaniei bani ieftini. Bancile noastre se imprumutau de afara la dobanzi de 2-3% si revindeau acesti bani romanashilor la 7-10%. la care se mai adaugau si comisioanele deloc neglijabile. Preturile trebuiesc sa respecte ceva: niciodata un apartmanet intr-o zona centrala a unei Capitale nu poate fi comparat cu o masina de serie. Nu vorbim deci de Maybach sau Koeniggseg. Vorbim de producatori industriali precum Mercedes, Land Rover sau Porsche. Daca preturile sunt comparabile e o problema. Cu atat mai mult nu poate exista  comparatie o garsoniera cu o excursie exotica in nu stiu ce insule sau pe Kilimandjaro... Preturile sunt in scadere de peste 1 an pentru ca NU SUNT BANI PE PIATA. Iar aceasta lipsa a banilor creeaza falsa impresie ca "s-a spart balonul imobiliar". Pentru analistii cu putina vointa atrag atentia asupra urmatorilor parametri:
1. Romanii vor sa fie proprietari. O proprietate a atrage pe a doua. Spre deosebeire d noi, occidentalii chiar prefera sa fie chiriasi;
2.Piata imobiliara a scazut abrupt prin disparitia mijlocului de achizitie ("banul") si nu prin incetinirea tranzactiilor ca urmare a saturatiei !
3. In Romania exista un deficit statistic (si..noi stim prea bine cum e cu cifrele oficiale) de peste 1.000.000 de locuinte;
4. In Romania, pana prin 2017, pe piata apar noi cumparatori-potentiali gratie generatiilor nascute prin decretele lui Ceausescu. Orice pusti care termina facultatea deja viseaza sa isi ia propria garsoniera...
5. Chiriile sunt motive foarte bune pentru investiile imobiliare.
  Si nu in ultimul rand, incet-incet se pune la punct si infrastructura: azi 10km de Centura, maine toata Centura, azi un pasaj nou, maine o Autostrada suspendata...si iata cum te muti de la bloc la curte in preajma Bucurestiului.
Pentru cine are suficient timp ( ca nu trebuie nimanui prea multa materie cenusie) sa puna cap la cap parametrii de mai sus concluzia e limpede : cum reapare "mijlocul circulant" cum se reia cresterea pietii imobiliare.

10 comentarii:

  1. Mai vrem, mai vrem, mai vrem!

    RăspundețiȘtergere
  2. gandire ingusta de agent imobiliar. mi am pierdut 5 min din viata citind bazaconiile astea

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte bine zice domunle robet!!!11 mai scriti ca e foarte corect cele spuse!

    RăspundețiȘtergere
  4. domnule Robert, am o garsoniera de vanzare, acuma nu cre ca pot sa scot mai mult de 40 de mii pe ea. oare la anu ajunge la 80, ca o mai tin atata daca-s sti sigur ca creste?

    RăspundețiȘtergere
  5. Dooooomnu Robert, e chiar asa? Noi traim in universuri paralele cred, la mine in univers cica e somaj mare doooooomnu Robert. Cum fac sa ajung la dvs acolo, unde totul duduie si din cauza economiei romanesti performante, preturile din imobiliare sunt in crestere? Un teleportor ceva?

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnul robert, foarte frumos sti-ti sa iexplicati! Mai zicetile la asteptaci si balonaci ca este fraeri ca asteapta sa cumpere apartament la pret de logan fuul optiones.

    RăspundețiȘtergere
  7. viata mea cate prostii ai putut debita

    RăspundețiȘtergere
  8. Vrabia malai viseaza, domnu' agent imobiliar. O proprietate valoreaza cat utilitatea ei, nu cat visezi tu sa-ti iei comision pentru incurcat si parazitat partile tranzactiei.

    RăspundețiȘtergere
  9. ce frumos l-e zice acest dom'Rombert. hai s-al punem presedinte peshte rromanica !

    RăspundețiȘtergere