In acest torent, in care noroiul covarseste apa, pe care unii il numesc ECONOMIE, piata imobiliara este cea care intre 2004 - 2008 a asigurat o crestere economica reala in Romania. S-a construit, vandut si cumparat febril. Atat de febril ca unii s-au suparat si au inchis robinetul cu banutzi. Toti cei implicati in acest carusel au pierdut : constructori, banci, clienti, agenti, buget. De ce? Cum? Pana cand? Ce va fi? Incerc sa va raspund.
luni, 14 februarie 2011
Investitii REAL - e. Proprietati
Britanicii nu sunt tampiti. Dimpotriva, analizand comportamentul imperialist al Imperiului Britanic, putem spune fara teama de a gresi ca este imperiul care a controlat 30% din planeta cu o mana de oameni. Destepti, adica... Acesti tipi destepti au inventat termneul REAL ESTATE, desi aveau si cuvantul PROPERTY in bagajul lor lexical. De ce oare s-au mai chinuit la popularizarea unui nou termen atata vreme cat se stie ca englezii sunt cam zgarciti si cu banii si cu eforturile? Simplu. ca sa ii ajute pe urmasii lor sa fac o distinctie solida intre proprietatile IMOBILIARE, vizibile, palpabile si material transmisibile, menite sa aiba o valoare tot mai mare odata cu trecerea timpului, si toate celelalte proprietati (in special actiuni, titluri, bunuri mobile de orice fel). Definirea suplimentara a proprietatii imobiliare apare intr-o vreme cand Anglia era afundata intr-o discutie serioasa legata de teoria cresterii populatiei - a lui Malthus. Credeti oare ca nu asociau cresterea populatiei cu o crestere a cererii de proprietati funciare? Fireste. Iar acest lucru se poate vedea si astazi, cand valorile proprietatile au crescut de peste 1000 ori fata de secolul al XIX-lea si de peste 200 de ori fata de 1950. Asta in Anglia. In Romania (in acest moment) pretul proprietatilor a crescut fata de anul 2000 de 8 ori (800%, deci) iar fata de anul 2004 este dublu. Si vorbim de un moment aflat la 33 de luni de momentul declasarii unei crize financiare fara precedent in lume. Pretul proprietatilor s-a conservat intr-o masura decent, fiind indepartat profitul nesimtit al unor dezvoltatori. Care au apreciat eronat valoarea unei investitii si au considerat ca "tunul" este o unitate de crestere economica. S-a dovedit ca de fapt tunul este ceea ce istoria a demnostrat - adica o unitate de demolare si distrugere. Proprietatea "reala" este singura care are o valoare certa peste generatii. Din pacate socurile economice ne-au aratat ca actiunile inseamna (ceva) dividende azi si adesea nimic maine, iar bunurile mobile accesibile muritorilor de rand (adica nu ne referim la tablouri sau sculpturi de mare valoare) nu inseamna nimic din primul moment. Proprietatea imobiliara inseamna o utilizare directa sau un venit lunar. Inseamna (cel mai adesea) o investitie pe termen lung, ferita de socuri economice, iar alegerea cu grija a acestei investitii chiar o intareste pe timpul unei crize eocnomice. Provoc pe cioneva sa se gandeasca la ce insemna o cladire in Centrul Istoric acum 4 ani? Preturi derizorii. Cat costa acum? Enorm. Putem vorbi de asemenea si de alte zone care si-au pastrat dsestul de bine preturile, fara a fi zone de multa fanfaronada. Tineretului este un exemplu in acest sens, dar si Titulescu-Ion Mihalache-Banu Manta. Economia a inceput sa se agite, iar bancile estimeaza ca in aprilie fondul alocat programului "Prima casa" se va epuiza. Anii trecuti nu se consumau banii, iar in 2011 in 3-4 luni programul s-ar putea sa se incheie. Ce pare aveti?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
"iar bancile estimeaza ca in aprilie fondul alocat programului "Prima casa" se va epuiza. Anii trecuti nu se consumau banii, iar in 2011 in 3-4 luni programul s-ar putea sa se incheie"
RăspundețiȘtergereHai, fa un efort si gandeshte si tu ! Anu' asta suma alocata Prima casa e ...de 5 ori mai mica...
Paaaii! N-au dreptate astia de te fac "prost" ?
Dragul meu. Eu vorbesc de un fapt real inr-o economie reala. Ei puteau sa aloce cat au alocat in 2009 si sa nu cheltuie banii, tot ca in 2009, cand au cheltuit numai 48%. In luna mai este foarte posibil sa fie rectificare de buget si sa aloce un nou fond. De ce ar bloca banii aiurea? Ca sa fie fondul mare? Nu. Bugetul este intelept. daca se cheltuie banii sigur vor fi alocati altii.
RăspundețiȘtergeream si eu o intrebare simpla si la care as vrea sa mi se raspunda sincer: care a fost ultima vanzare( in ce luna s-a realizat ; nr camere, zona, suprafata, etaj) si la ce pret?
RăspundețiȘtergeremultumesc anticipat,
un cumparator
Probabil ca te intereseaza de fapt daca piata mai are sanse sa scada. Mai important decat un raspuns punctual la intrebarea ta este raspunsul oficial al ANCPI. ANCPI a declarat ca in 2010 numarul de tranzactii a crescut cu 2,5% fata de 2009. In rest - mai ai un punct de sprijin : scaderea economica a Romaniei pe 2010 a fost de doar 1,2% desi estimarea initiala era de 2-2,5%. Dar parca se si vede acest lucru : cafenelele iar sunt pline, traficul a crescut, se lanseaza proiecte imobiliare din nou... Iar ca raspuns la intrebarea ta... atata vreme cat sunt si alte tranzactii de facut (inchireri, terenuri, etc) nici nu are importanta cand si la ce pret s-a efectuat o tranzactie de apartament. Si mai pot sa iti spun ca la aceasta ora am mai multi clienti decat imi permite timpul sa ii intalnesc pe toti.
RăspundețiȘtergereTu dai raspuns de radio Erevan. Si cum spuneam ai si o logica "nobila". Adica precum gazele nobile si rare, asa sunt si ideile tale. Rare de continut ma refer. Am putea spune chiar perle. Nu diamante!
RăspundețiȘtergereMa flatezi. Si ma simt absolut onorat. Poporul armean are un coeficient de inteligenta mult peste media planetei. Din pacate pentru tine tragi concluzii departe de continutul articolelor mele. Ideile si convingerile mele le exprim in articole si nu in raspunsuri la comentarii. iar logica mea este in spiritul economiei si nu spiritul sedintelor de partid in care se desfiintau oameni si actiuni si nu se punea in loc. Da-ti un nume real si vizibil, fa-ti un blog care sa iti reflecte profesia si aportul tau la economia Romaniei si apoi te astept sa imi comentezi continututul ideilor.
RăspundețiȘtergereRobert, aia cu cresterea de 200 de ori e corelata cu rata inflatiei, sau ai ignorat complet ca painea e de 400 de ori mai scumpa decat atunci si ca deci mai bine cresti grau decat sa visezi averi din intermediat casute?
RăspundețiȘtergerePunctul doi ar fi ca noi nu suntem imperiu colonialist, nu ne napadesc indienii cuceriti (cum s-a intamplat in anglia secolului 20)
RăspundețiȘtergerePunctul trei:
http://hypnosis.home.netcom.com/iq_vs_religiosity.htm
Armenii, din pacate, nu sunt prea destepti. In plus, ca autorul articolului, sunt predispusi la religiozitate. In cazul tau, religia "revenirii" :)
Daca ai avea un blog decent as putea posta cu id. Din pacate merge doar anonim...Aportul meu la economia Romaniei este de 2000 Euro net / luna. Bani veniti de afara. NU combinatii romanesti. Acum zi-ne si tu ce aport ai si poate dai si raspunsul la ce pret se vand casele. Altfel deducem ca ai alte interese si traiesti doar din "combinatii"
RăspundețiȘtergereStimate dl. Ionescu. Ca e mai bine sa cresti grau decat orice alta afacere asta este vizibil . Fie ca te uiti la fotbal (unde Porumboiu este singurul cu bani din Liga lu' Mitica) fie ca stai si culegi declaratiile intalnirii Grupului 20 (proaspat incheiata) .. rezultatul e limpede; agricultorii sunt stapanii planetei. In rest... daca citim prostii din sfera "hipnozei" asta nu scade IQ-ul armenilor. E oare suficient sa iti amintesc ca in afara de armeni si evrei nu exista alte popoare care sa fi reusit sa obtina o condamnare mondiala a unnui genocid?
RăspundețiȘtergereDraga Cipper... poti deduce ce vrei. Aportul meu este public si vizibil de peste 15 ani de zile. Iar daca nici blogul meu nu este decent, chiar nu stiu ce poate insemna termenul "decent". In conotatia mea "decent" inseamna respect, grija, speranta, calitate, onestitate, limbaj elevat....
Da' inflatia o ocolesti cu dibacie in comentariul meu. Tine minte, pe termen lung pretul caselor creste cu o masura infima peste inflatie, in piete calme. Ca s-a intamplat ca 6 ani din viata ta sa se suprapuna cu o bula... imi pare rau pentru tine(sper ca ai facut economii cat erau comisioanele mari), dar asta nu face parte din evolutia normala a unei piete. Nici macar din alura sinusoidala normala a graficului.
RăspundețiȘtergereNobila Casa spunea
RăspundețiȘtergereIn conotatia mea "decent" inseamna respect, grija, speranta, calitate, onestitate, limbaj elevat....
In opinia ta decent inseamna strict "speranta" ca starea de bula in curs de umflare este un dat al pietei imobiliare. Serios, urmeaza-ti imaginea de fundal de pe blog, du-te si creste grau pe "reginele pietei, terenurile", si asta e.