miercuri, 6 iulie 2016

ECONOMIE IMOBILIARA

Investitori cu experienta de prin tarile unde se fac bani adevarati au niste axiome.
1. Pamanu nu se poate fabrica. De accea cumpara azi ca maine sigur cineva o sa aiba nevoie de el.
2. Pamantul nu este elastic. Nu poti sa intinzi de el. Deci cumpara cat iti trebuie si nu cumpara mai putin cu senzatia ca "vezi apoi ce vei face"
3.  Economia este ciclica. Azi esti sus si maine esti jos. trebuie numai sa ai rabdare pana ajungi din nou SUS.
4.  Location. Location, Location. daca ai locatie ai totul .
5. Investitia imobiliara este mai la indemana decat altele mai usor lichidabile, dar mai greu de administrat, pentru ca iti poate aduce mereu ceva bani. Multi-putini, iti aduce ceva.  Si daca faci investitia cand trebuie, sigur se va aprecia valoric.
8. Waren Buffet - "investeste acolo unde curge sange pe strazi" . Fireste nu inseamna neaparat sa investesti in tari aflate in razboi civil  (desi nu o sa fie razboi mereu nici acolo) ci in zonele unde sunt probleme, dar unde se intrevede un trend pozitiv. Exemplu - Romania, Ungaria, Grecia etc .
9. Nu te indragosti de un activ. S-ar putea sa iti para rau ca te-ai indragostit de el.
10. oamenii nu sunt testoase. desi au senzatia ca vor trai etern totusi e bine sa nu amane rezolvarea necesitatilor lor imobiliare.

De peste 20 de ani , de cand fac imobiliare, am tot invatat si auzit diverse chestii destepte de la oameni care au facut bani din imobiliare la modul real. Adica au cumparat imobile la pret de piata (chilipirgii nu sunt business-man-i), au construit, au amenajat apoi au inchiriat si vandut. S-au asociat, au amenajat si dezvoltat lucruri destepte care azi fac in continuare fluvii de bani. Depozite, parcari, cladiri de birouri, spatii comerciale mici, zone de servicii, mall-uri, terenuri de sport si complexuri de agrement si spa - toate reprezinta de fapt niste investitii imobiliare, facute cu cap, cu suflet, in scopul btinerii unui profit.  Ma uit la zona imobiliara din Romania si constat ca este cea care a ramas cel mai in urma in ultimii 7 ani. Daca pana in 2008 era in fruntea inovatiei si anticipatiei, dupa 2010 e un dezastru. Cladiri putine, anoste, dezvoltarea industriala aproape inexistenta, parcurile logistice sunt sortite pierii pentru ca in oras cine vrea si cine nu vrea isi deschide fabricutze prin curte si parcheaza pe strada camioane si autobuze, bazele sportive le numeri pe degete (iar alea sunt de fapt niste tennis-court cu iz balcanic si nu britanic), au inceput sa apra ceva complexe acvatice, dar si alea sporadice si cu aspect de diamante prin desert. Inainte de orice consider ca autoritatile locale nu ajuta deloc orasele si comunele. Orice dezvoltare trebuie sustinuta instantaneu de autoritati prin dezvoltarea infrastructurii. In momentul in care investitorul construieste o fabrica, deci va crea locuri de munca, va asigura taxe locale, nu este normal ca si primaria sa sustina investitia? Cu strictul necesar: asfalt, curent, apa si gaze. Adica ceva ce oricum trebuie sa asigure prin normalitatea ei de primarie.  Mai grav este ca si oamenii de afaceri s-au resemnat si au intrat parca intr-o letargie. Nu mai cer nimic, nu mai dau niciun comunicat, parca nici nu ar exista patronate in afara momentelor cand mai creste cate o taxa. Oamenii de pe teritoriul Romaniei uimesc prin inventitate sau prin indolenta. Nu prea exista cale de mijloc. La Cluj doi pusti au creat o platforma sa atraga britanici doritori de UE si au primit mii de emailuri si mesaje. In marile orase primarii ar fi trebuit instant sa deseneze niste areale unde sa invite firme din Marea Britanie sa se aseze. Cu tot ce le trebuie: apa, curent, rulote, birouri mobilate, contacte instant cu Rgeistrul Comertului, cu avocati, agenti imobiliari, sanatate, forte de munca. TOT. Era suficient un mic clip si veneau sute de companii. ..se acoperea investitia in primele 3 luni. Cresteau si veniturile in zona, se dezvolta o retea de afaceri, o retea noua de transporturi....multe. O sa pierdem si trenul asta. In afara de cazul cand mr. Ciolos chiar o sa poata face Romania competitiva.
In alta ordine de idei fiecare dintre noi trebuie sa invete ca banul de la banca nu se inmulteste si nici nu acopera inflatia sau dezastrele economice. Omenirea se indreapta spre monede virtuale, economia se misca instant, dai un sms ai cumparat sau vandut la Tokyo sau New York  Intrebarea este..sunteti pregatiti pentru noul mediu de afaceri? Caci pensia pe care o sa o primiti va fi jalnica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu