luni, 9 aprilie 2012

INVESTITII PROASTE

Fireste, si in imobiliare ca si in alte domenii, exista investitii bune si investitii mai putin inspirate. Sau chiar PROASTE. Lista de investitii, care se dovedesc de ani proaste, este extrem de lungă. De la apartamente imense sau prost locate şi până la terenuri la care ajungi numai cu elicopterul sau tractorul, putem trece in revistă o gamă extrem de variată de investitii facute de români pe baza a Dumnezeu ştie ce informaţii. Unele le mai cunosc şi eu. Le mai ştiti si dumneavoastră... "se face aeroport in sud", se "bagă facilităţi", "se face autostrada şi să vezi explozie" , "au cumpărat nişte şmecheri de la Guvern"... adică informaţii "bazate", nu jucărie. Vedem azi cum stau treburile "gândite" prin 2007-2008.Tot azi vedem câţi dintre "consultanţii imobiliari" din acea perioadă mai sunt pe piaţă. Dar, azi in 2012, ce putem considera investitii proaste?
Păi, in primul rând o investitie proastă o reprezintă orice apartament situat in periferia Capitalei. Prelungirea Ghencea, Bragadiru, Chiajna, Chitila, Voluntari , Popeşti "mustesc" de oferte la 600-700E/mp. Par apetisante, ieftine si imbietoare. Mai ales ca sunt "NOI". Sunt oferte otravite. Cine le achizitionează va fi dependent de maşină (iar carburantul costă nu glumă), copilul va fi inscris la şcoli sau gradiniţe cine ştie pe unde şi in ce condiţii, pentru o aspirină, apă minerală sau un morcov faci 3-4 kilometri, dacă ieşi din bloc te mănâncă câinii, loc de joacă, teatru, parc, deja incepi să râzi.... Un astfel de imobil îşi triplează preţul de achiziţie in 10 ani. In loc să ai bani de vacanţe, produci ca să acoperi distanţe. Iar dacă vrei sa il vinzi (chiar şi la pretul de achizitie) constati că NIMENI NU E INTERESAT. O altă aventură imobiliară ar fi orice tip de investitie in zuona de sud. Eu am mai spus-o si o sa o spun mereu. Zona de sud este şi va fi etern industrială. In afara de CET Sud, IMGB (sau ce mai e pe acolo), REMAT-uri si depozite, altceva nu se poate intâmpla pe acolo. Cine este temerar si îşi construieste pe acolo o vilă va constata repede urmările acestei decizii. In linii mari sunt acelaşi obiecţii prezentate mai sus. La care mai putem adăuga niste obiectii sociologice şi toponomice : cum sună "imi fac vilă la Jilava" sau "locuiesc la Adunaţii Copăceni" ? Toponimia este esenţială pentru subconştientul nostru. De asta ne place cum rezonează DOMN-EŞTI sau (Sfântul) PANTELIMON. Mogoşoaia este asociată imediat cu palatul Brâncovenilor (alţi Sfinţi), in timp ce Glina (deşi are acces impecabil) este evitată constant datorită asoicerii instinctive cu groapa de gunoi .
In sfârşit... o altă investitie proastă o reprezintă păstrarea proprietăţilor care nu generează venit de peste 2 ani. In mod paradoxal,"pastrarea" este de fapt o investitie. Ne blocăm nişte bani, pe un considerent efemer că "mâine va face mai mult". Nimic mai fals. Ce nu aduce profit (mult sau puţin) intr-un an de criza, nu va aduce nimic mai mult indiferent ce resuscitare economică va surveni. Această criză pe care am parcurs-o a rescris legile economice, iar imobiliarul a fost cea mai rescrisă carte. Astfel că nu mai contează dacă deţineti o cladire de birouri, vilă pe Lascăr Catargiu sau teren la orice autostrada sau centură, inutilizarea sa nu va aduce o creştere de preţ, iar pierderile produse de neutilizarea acelui bun nu pot fi inlocuite de o eventuală creştere de preţ in câţiva ani. Nici numai vorbesc de faptul că nu putem şti dacă mai are loc vreo creştere de preţ semnificativă. Putem prezuma că pentru locaţiile top (de genul Lascăr Catargiu) poate fi o creştere de preţ de 20-50%, dar pentru alte locaţii nu anticipez o rectificare mai mare de 25% in 2-5 ani. Ceea ce inseamnă in jur de 5%/an, adică o pierdere clară sub raportul randamentului altor investitii (si nu luam in calcul nici inflatia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu