In acest torent, in care noroiul covarseste apa, pe care unii il numesc ECONOMIE, piata imobiliara este cea care intre 2004 - 2008 a asigurat o crestere economica reala in Romania. S-a construit, vandut si cumparat febril. Atat de febril ca unii s-au suparat si au inchis robinetul cu banutzi. Toti cei implicati in acest carusel au pierdut : constructori, banci, clienti, agenti, buget. De ce? Cum? Pana cand? Ce va fi? Incerc sa va raspund.
vineri, 15 iulie 2011
UNA PESTE ALTA... E DE BINE
Incerc sa adun mai multe piese de puzzle inainte de a posta ceva. Acesta este modul meu de crea ceva. Culeg si prelucrez informatii despre Bursa, macro-economie, politica, falimente, pozitii si evolutii internationale, proiecte si trenduri locale. Desi este vara si interesul fiecaruia dintre noi este orientat mai mult spre valuri si variante de cazare, totusi piata imobiliara continua sa suscite interes. Sunt mai solicitate vilele si apartamentele de 3-4 camere, iar acest lucru este imbucurator pentru ca se elibereaza bani si pentru achitii in cascada (apartamente in cartiere periferice, apoi garsoniere si doua camere). Practic, dintr-un apartament de 4 camere vadut intr-o zona buna se potincheia 3-4 tranzactii in alte zone, fie direct, fie in "cascada". In al doilea rand plimbandu-ma prin centrul capitalei, observ mereu turisti straini, in grup sau individual, cu harta in mana, cu aparatul foto sau camera, la cele mai diverse ore ale zilei. Se coace un nou boom imobiliar, de data aceasta mai organizat, mai economic, mai profesionist. Primul boom a fost precum turismul de masa din anii socialismului: toata lumea facea imobiliare, la piata, la cantina, la birt, la birou sau in par cu copiii. iar rezultatul l-am vazut si l-am simtit cu toti. Acum interesul (cheia viitorului boom) se concentreaza pe segmente producatoare de plus valoare: comasari de terenuri agricole, constructia de spatii comerciale si industriale in pozitii cheie (se cauta iesirea spre Constanta - A2, iar la anul se va cauta A3), se cauta imobile in locatii premium (centrul istoric, Piata Victoriei, Ionescu Sisesti, etc). Romania daca este bine dirijata poate redeveni o tinta a investitorilor seriosi pentru ca actualul moment este un moment extrem de dificil pentru marii investitori ai planetei. Obligatiunile de stat - baza portofoliilor - sunt tot mai riscante, resursele naturale sunt tot mai scumpe (si deci nu mai aduc profitul scontat), aurul poate deveni o bula, banicle se clatina datorita activelor neproductive. Viitorul il reprezinta agricultura (deci terenurile agricole sunt "aur"), il reprezinta pietele comerciale si economiile stabile (iar aici putem castiga), il reprezinta veniturile sigure din economii stabile, iar imobiliarele in conditii de economie prospera asta inseamna : venituri sigure.
Etichete:
boom,
piata imobiliara,
terenuri agricole,
viitor
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Romania e o tara neinteresanta, cu o populatia saraca,tampita si in scadere.
RăspundețiȘtergereBanuiesc ca va inselati si ca nu vom avea, in timpul vietilor noastre, un alt boom imobiliar.
Romania - are cel mai mare randament pe Bursa in ultimul an. Are cea mai mare posibilitate de crestere economica (tocmai pentru ca a coborat foarte jos). Populatia este atat de saraca incat a depasit plafonul de Ferrari si alte modele de lux, iar depozitele bancare cresc continuu, chiar si pe timp de criza. Despre "tampenie" nu vreau sa comentez. Tocmai povestea un tip de la Bruxelees ca vreo 30 dintre savantii de top care lucreaza pentru UE, in cercetari laser si nucleare, sunt romani. Iar pentru ca totul e ciclic in economie, avem chiar sanse mari sa vedem un nou in urmatorii 10 ani.
RăspundețiȘtergere