In acest torent, in care noroiul covarseste apa, pe care unii il numesc ECONOMIE, piata imobiliara este cea care intre 2004 - 2008 a asigurat o crestere economica reala in Romania. S-a construit, vandut si cumparat febril. Atat de febril ca unii s-au suparat si au inchis robinetul cu banutzi. Toti cei implicati in acest carusel au pierdut : constructori, banci, clienti, agenti, buget. De ce? Cum? Pana cand? Ce va fi? Incerc sa va raspund.
joi, 21 iulie 2011
DE CE SUNT TERENURILE CELE MAI RENTABILE INVESTITII
Public aceasta tema in urma unei discutii avute cu o jurnalista. Fix pe aceasta tema. Rentabilitatea investitiei in terenuri. I-am explicat respectivei persoane ca terenurile au un grad ridicat de rentabiliate pentru o serie de clienti, in timp ce pentru alta categorie (speculatorii, mai precis) nu mai prezinta un interes deosebit. dar pentru cei care vor sa isi ridice o casa pentru uzul lor personal si pentru cei care achizitioneaza loturi de teren in pozitii top, pentru acestia terenurile reprezinta investitii de mare randament. Este foarte simplu : pentru orice familie o casa "pe pamant" este un deziderat, iar implinirea visului inseamna un mare randament. Pentru cei care, din precautie, din excedent financiar sau chiar ca oportunitate, achizitooneaza un petic de teren intr-o zona buna (Mantuleasa, Floreasca, Vatra Luminoasa, Cotroceni) chiar fara intentia de a construi, dar cu singura conditie de a nu avea un orizont de timp in care sa astepte culegerea profitului, in mod cert respectiva achizitie le va aduce un profit frumos, lor sau copiilor. Oriunde in lume exista numeroase pozitii frumoase, loturi de "teren viran", care efectiv nu sunt de vanzare. Proprietarii lor nu sunt dispusi sa vanda la niciun pret pentru ca nu au o necesitate financiara. La marginea Bucurestiului de asemenea s epoate obtine un randament frumos printr-o investitie in acest moment. Pantelimon, Domnesti, Mogosoaia sunt areale cu maxim potential de crestere economica si a valorii terenurilor, datorita conditilor naturale deosebite (lacuri, paduri) si apropierii de Bucuresti. Nu trebuie sa omitem nicio clipa faptul ca in urmatorii 5 ani metroul va ajunge langa Mogosoaia si la poarta Domnestiului, centura a II-a se va construi prin toate aceste localitati, zonele de agrement din Pantelimon se dezvolta continuu (telegondola), iar viitoarea pasarela din Domnesti va contribui la o ridicare sensibila a interesului (si pretului) in aceasta localitate. Economic, terenurile reprezinta o investitie sigura pentru ca ele sunt cele e asigura suportul necesar oricarei dezvoltari. Pretul oricarui apartament, chiria unui spatiu comercial sau industrial, dezvoltarea infrastructurii - toate sunt direct conexate cu existenta sau inexistenta terenurilor disponibile, cu pretul lor. Un lucru este sigur: terenurile nu sunt precum elasticul . Astea sunt, altele nu se mai fac.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nu cumva erau valabile si in 2008 argumentele astea? :)
RăspundețiȘtergereEu cred ca terenurile din Romania sunt inca supraevaluate de 3-4 ori.
Nu e normal ca 1 mp de teren din jurul Bucurestiului sa coste peste 20 de Euro/mp, oriunde ar fi el.
Cred ca omiti un aspect: terenul este acelasi si in 2008 si in 2011. Iar metrul patrat de pamant nu trebuie confundat cu metrul patrat de covor. Dupa cum stii covorul este un obiect industrial, iar matrul patrat de tesatura poate ajunge sila cateva mii de euro. Depinde de manufactura. Pamantul nu este un bun inlocuibil. Astfek incat metrul patrat, in functie d elocatie este firesc sa coste de la cativa euro (minimum ar trebui sa fie cam 2-3 euro pentru fanete si pasuni) pana la 8000-10.000E pentru locatiile top gen Magheru sau Piata Unirii. Di pacate noi romanii ne-am obisnuit sa fie totul ieftin in tara asta si nu putem constientiza ca bunurile cele mai de pret : oameni, reusrse naturale, pamantul, trebuie sa coste exact cat in costa si tarile din lumea civilizata. Din care trebuie sa ne hotaram daca facem sau daca nu facem parte. Daca nu facem parte, atunci sa solicitam intrarea in Uniunea Africana, cot la cot cu Zimbabwe sau Botswana.
RăspundețiȘtergere