luni, 12 iulie 2010

Estimari si asteptari

Pe siteul Mediafax azi a aparut o estimare extrem de serioasa. Sa vedem despre ce e vorba :
" Bucureştiul va fi în următorii cinci ani oraşul cu cel mai ridicat ritm mediu de dezvoltare din Europa, de 7,2%, şi cu cel mai mare grad de creştere a numărului de locuri de muncă, de 3,7% pe an, potrivit unui studiu al Oxford Economics, citat de publicaţia germană Handelsblatt."
O alta estimare anunta ca pentru ca in 2011 se intrevede ceva crestere economica. Asta inseamna deci ca Bucurestiul chiar daca va deveni o locomotiva nationala tot nu atinge viteza maxima din primul an. De altfel si studiul este o prognoza pe 5 ani. Cel mai important aspect este ca o asemenea prognoza va atrage ceva investitori, iar afluxul de bani va duce la miscarea lucrurilor pe toate palierele. Le va misca si in imobiliar ? Fara indoiala. Zilele trecute am avut o discutie cu un potential client, doritor sa achizitioneze un teren, om care mi s-a prezentat drept posesor al unei "experiente imobiliare". Nu am identificat-o. Am identificat in schimb o perspectiva absolut comica asupra pietii imbiliare. Omul se mira ca piata s-a stabilizat de vreun an incoace, ba mai mult decat atat "unii chiar tin la pret". In viziunea sa apocaliptica "la iarna, cand vor muri de foame , vor vinde toti, deci vor scadea preturile, iar el are timp". Nu l-am contrazis ci i-am atras atentia ca "timp nu prea are. Daca vrea o casa pe pamant la un pret convenabil trebuie sa o construiasca in criza si nu la sfarsitul crizei". Mai devreme sau mai tarziu criza se va incheia si preturile vor incepe sa creasca din nou, mai lent sau mai rapid, asta e deja alta poveste. Foarte serios omul imi spuna ca "preturile nu vor mai creste pentru ca oamenii nu vor mai plati cat se cere, pentru ca s-a vazut ca se poate cumpara la preturi mici". In acelasi spirit ilogic l-am intrebat daca se va duce peste 2-3 ani la un dealer auto sa isi ia o masina straina (serioasa, cum spun unii), la 7-8000 E, cat e pretul de azi. Daca se poate azi ar trebui sa se poata o eternitate nu-i asa? Fireste a ramas fara replica. Nu avea sens sa mai arunce ca "imobiliarele sunt una, iar masinile alta", ca oricum nu avea cum sa justifice scaderea preturilor masinilor la aproape 50%. Nimeni nu tipa ca fabricantii de autovehicule au spoliat oamenii. Toti tipa ca boom-ul imobiliar e de vina. Desi pe timp de prosperitate iti iei o masina la fiecare 3 ani, (deci cam 10-12 intr-o viata activa) si nu o singura casa intr-o viata. Nu cred ca aceste prognoze economice il vor atinge pe acesta sau pe altii ca el. Intotdeauna vor fi oameni care vor pierde un tren considerand ca urmatorul care vine e mai gol sau are scaunele intacte. Dar sunt convins ca adevaratii jucatori financiari, cei care dirijeaza milioane si sute de milioane de euro vor lua in calcul aceasta prognoza. Si daca coroboram aceasta prognoza cu deschiderea unor mari santiere in Capitala (Colloseum Center sau Pallady Shopping Center sunt numai doua exemple) ne dam seama ca deja finantistii mondiali cunoastea de luni bune aceatsa prognoza.

6 comentarii:

  1. Rombert, criza imobiliara e relativ independenta de cea economica mondiala si preturile sunt stabilizate oarecum doar de prima casa. Atat am avut de spus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Info : in primaele 6 luni s-au doar vreo 5000 de tranzactii IN TOATA TARA pe acest program. Crezi ca 5000 de tranzactii au stabilizat piata? Piata s-a stabilizat pentru simplul fapt ca sub o anumita valoare nu ai cum sa mai vinzi un imobil. Nu poti sa vinzi un imobil ca sa iti cumperi un pachet de tigari sau o masina low-cost.

    RăspundețiȘtergere
  3. A, si s-a stabilizat din PURA INTAMPLARE la 60k 3 camere zona semiperiferica in Bucuresti, nu pentru ca aia e limita la Prima Laba? Ce intamplare ca sunt, ce mirare ca esti :)

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt doua feluri de preturi : la 60.000E sunt apartamentele pe care nu le cumpara nimeni nici pe Prima Casa si nici pe a 100-a casa. Blocuri murdare, mai vechi de 1977, apartamente mici, fara imbunatatiri (deci costul final creste!), in zone extrem de interesante precum Giulesti, Giurgiului, Resita, Apusului etc. Daca vrei un bloc OK dupa 1978, parc, scoala de calitate langa tine, cartier aerisit, acces metrou etc. vei constata ca 60.000E ajung cu greu doar pentru 2 camere . Exemplu : Colentina, IOR, Chisinau, Lujerului, Oltenitei, Brancoveanu. ... si NU e o mirare sau o intamplare ca suntem... cum suntem.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum poti compara auto noi cu imobiliarele SH? Nu prea suporta comparatie nou-nou d-apai altfel. Cu alte cuvinte spui: ce conteaza ca golful 3 a costat 15000 Marci nou inainte de 2000, e normal sa-l vanda samsarul cu 45000 Euro acum, ca anul trecut il vindea cu 80000 Euro. Nu exista limita de jos pe segmentul imobiliar vechi. Si da, culmea, si pe imobiliar nou se poate vinde in pierdere. Sau, daca te tine buzunarul, stai cu ele si iti spui in fiecare dimineata "mai jos nu se poate vinde!".

    RăspundețiȘtergere
  6. La anul va fi in continuare o criza fioroasa in Romania. Perspective de iesire in 2012 sunt slabe si mai ales depind fundamental de actiuni guvernamentale destepte in 2011. Cum asa ceva e foarte posibil sa nu se intample, criza nu va parasi Romania in urmatorii ani (o parere personala ar fi ca cel putin 5). Asadar a cumpara acum e o ineptie daca iti permiti sa astepti. Valoarea reala a locuintelor alora nu e un numar pe care si-l imagineaza cineva ca limita de jos, e, in anumite conditii, ZERO. Adica banca iti ia caza, o scoate la licitatie si nimeni nu vrea s-o ia. Nu la 20000 ci la 2000 de dolari. Nu neaparat pentru orice oras si orice zona, insa in foarte multe locuri atractivitatea imobilelor este mica si in scadere.

    Imi permit sa cataloghez drept ridicola orice prognoza care spune ca Bucuresti va fi cel mai cel din Europa la orice. Suntem o tara in coma, pe punctul de a ne da duhul, insa cineva ne spune ca vom avea cresteri spectaculoase in viitor. Well, news lash, pe findul oricarui dezastru potentialul de crestere e foarte mare. Problema e sa iesi din dezastru. Ori noi asta nu suntem capabili sa facem si nimic, dar absolut nimic, nu arata ca vom fi in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere