In acest torent, in care noroiul covarseste apa, pe care unii il numesc ECONOMIE, piata imobiliara este cea care intre 2004 - 2008 a asigurat o crestere economica reala in Romania. S-a construit, vandut si cumparat febril. Atat de febril ca unii s-au suparat si au inchis robinetul cu banutzi. Toti cei implicati in acest carusel au pierdut : constructori, banci, clienti, agenti, buget. De ce? Cum? Pana cand? Ce va fi? Incerc sa va raspund.
luni, 28 mai 2012
DUPA FACEBOOK..
Am asteptat cu o noua postare pentru ca doream sa o leg de cea initiala. Am asteptat sa public o noua postare pentru ca doream sa vad ce efect are listarea actiunilor Facebook asupra economiei mondiale. O listare de succes ar fi adus un moral bune si pentru alte actiuni. Totusi, Facebook, reprezinta un fenomen planetar. Listarea a fost un succes doar pentru Zuckerberg. Care a incasat ieri un pret mare, iar azi investitorii atrasi de mirajul Facebook, pland dupa 16% din banutzii platti pe actiuni. In 10 zile au pierdut 16%. Asta pentru mine (si pentru orice cunoscator al sistemului macroeconomic) inseamna ca banii vor fugi din Bursa spre alte domenii de investitii, in special spre ertificatele de resurse si spre piata imobiliara. Banii nu stau pe loc. Nimeni din jucatorii de pe Bursa nu isi retrage banii sa ii tine la banca. Cine vinde azi actiuni de 100.000USD, maine cumpara altceva de aceiasi bani. Fireste, pentru multi dintre romani acest lucru pare irational. Cum adica, pierzi bani si apoi te joci in continuare cu banii care ti-au ramas? DA. este singurul mod in care poti face bani. Ai ales gresit o investitie? Nu e o problema. Problema este sa dezarmezi. Despre certificatele de resurse nu pot vorbi, pentru ca nu e specialitatea mea. Ofera un randament bunicel si sigur, multe dintre aceste certificate find si garantate de diferite state.Dar despre Real Estate pot vorbi. Mai ofera oportunitati investitonale? Mai poate aduce profit? Da. Si aduce profit zilnic celor ce au invstitii premium. Nu orice investitie va antrena un castig, dar orice investitie gandita va permite conservarea banilor si un trend pozitiv al valorii de piata. O invetsitie bine controlata poate aduce si un randament bun la inchiriere, iar o constructie inceputa in acesta perioada de post-criza este o decizie inteleapta, pentru ca se pot negocia preturi bune la teren, manopera si chiar materiale de constructie. Piata Imobiliara permite o reorientare a celor mai multe tipuri de investitii, dar pentru ca acest lucru sa fie realizabil investitorul trebuie sa fie mobil si flexibil. Spre exemplu - un teren pe care nu s-a putut incepe o constructie din cauza finantarii poate fi transformat intr-o mica parcare, E o activitate destul de "mica", dar aduce un profit zilnic cu o investie minima. Iar exemplele pot continua. Importanta este insa calitatea consultantului si disponibilitatea investitorului de a tine cont de un consultant si nu de a se "informa" din ziare. Cei care au pierdut 16% (adica 5 USD la fiecare 38USD investiti) s-au informat din ziare. Au crezut ca valoarea actiunilor este legata de timpul pierdut de ei pe platforma de socializare a lui Zuckerberg...
luni, 7 mai 2012
VALOAREA CONSULTANTEI DE SPECIALITATE
Ca tot românu' e priceput la toate, asta se ştie. Ne uităm in jurul nostru şi ne aducem aminte chiar dacă uitam pentru o clipă. vecinul Popescu îşi pune singur "polistiren" pe apartament. Vărul Costică subzideşte casa, macelarul de la parterul blocului repară toate maşinile de la Ford şi până la Dacia... un popor inventiv. Inventivitate care in imobiliare razbate de pretutindeni. Etaje construite in plus, "surplombe" la cladiri de ai senzatia ca a cumparat si aerul de pe strada, "termopane" colturoase, ca la banalele apartamente, care violeaza agresiv vechi cladiri cu arcade elegante, case strangulate de alei incredibil de inguste si cladiri construite ca pentru asiaticii obisnuiti sa traiasca 100 pe 1mp. Produsul final al "conceptiei" creeaza dureri de cap pe toate planurile, respectiv juridic, urbanistic si financiar. Mai ales financiar . Prostiile nu se vând. Prostiile zac aiurea in portofoliile investitorilor sau ale bancilor. Ce le-a lipsit: consultanta imobiliară competentă. Şi subliniez: COMPETENTĂ. Căci au mai fost câţiva investitori străini care au ridicat pe aici blocuri de zeci de etaje si sute de apartamente la "recomandarile" unor "pricepuţi" de la agentii imobiliare brânduite. Care zac nevândute... Am ajuns intr-un moment incare piaţa imobiliară este destul de săracă in proiecte noi. Chiar derutant de săracă. "Pricepuţii" vor spune ca "ce sens au proiectele noi, dacă alea vechi nu s-au vândut". O dovadă in plus a competenţei. Este ca şi cum ai avea pretentia sa mai vinzi vreo câteva mii de dacia 1310 clasică, rămase pe undeva pe stoc. La vremuri noi - proiecte noi. Cu detalii noi, cu dimensiuni noi, cu alte locatii. Centrale. Interesante. Cu vecinătăţi frumoase. Orice tolomac in vremurile acestea ar spune că "trebuie construite garsoniere şi apartamente de 2 camere pentru Prima casă", Nimic mai eronat. Piaţa este plină de oferte pentru acest program, iar vânzările trenează. Numai vorbesc de faptul că produsul final nu este deloc interesant. Nimeni nu doreşte să locuiscă intr-un bloc de garsoniere pentru o viaţă. Gradul de uzură este mare, aspectul se deteriorează rapid, construcţia este una low-cost de la bun inceput. Rezultatul? După maxim 5 ani ajungi să regreţi că nu ai cumpărat intr-un bloc construit de Ceauşescu. Ce câştigă piaţa imobiliară din acest noian de eşecuri? NIMIC. Investitorul va considera ca "IMOBILIARELE NU SUNT PROFITABILE", cumpărătorul va considera că poate să mai aştepte, iar agenţii imobiliari se vor chinui luni sau ani să vândă nişte prostii pentru care cumpărătorii mai târziu nu vor avea de ce să le mulţumească.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)