In acest torent, in care noroiul covarseste apa, pe care unii il numesc ECONOMIE, piata imobiliara este cea care intre 2004 - 2008 a asigurat o crestere economica reala in Romania. S-a construit, vandut si cumparat febril. Atat de febril ca unii s-au suparat si au inchis robinetul cu banutzi. Toti cei implicati in acest carusel au pierdut : constructori, banci, clienti, agenti, buget. De ce? Cum? Pana cand? Ce va fi? Incerc sa va raspund.
marți, 9 august 2011
IMOBILIARE IN BULGARIA SI ROMANIA
"Analistii" de ocazie ridica constant problema ca in Bulgaria "casele" sunt mult mai ieftine. Fara indoiala ca acei analisti se raporteaza la imobilele din Silistra sau diferite localitati semi-pustii. O simpla cercetare a unor siteuri imobiliare respectabile precum www.stroinkom.com va duce la concluzia ca metrul patrat construit intr/o poyitie interesanta se vinde intre 890 - 1000e/mp iar intr-o pozitie top (faleza din Nisipurile de Aur sau Nessebar, de exemplu) peste 1500E/mp . Adica preturi greu tangibile azi in zone de lux din Bucuresti precum Aviatiei, Baneasa, Nordului sau Unirii. Am avut curiozitatea sa fac si o mini-inspectie pe niste santiere aflate in plina desfasurare. Am fost consternat. Blocuri de 4 etaje construite cu grinzi cat piciorul unui adult de 80 de kilograme. Doamne-fereste de un cutremur prin Bulgaria...Exista fireste si preturi de 575-600E/mp..Nu am putu identifica locatiile respective. Am vayut doar afise de genul "30km from Varna". Am fost multumit de Romania. Respect Romania! Aici constructiile sunt constructii. ISC-ul isi face datoria. Cel putin in Bucuresti. Asa ca la acelasi pret Romania ofera o calitate cu cel putin 50-60% mai ridicata. Un alt aspect - Bulgaria este legata de piata rezidentialelor de vacanta destinata nordicilor, rusilor si polonezilor. Ceva imi spune ca viitorul suna negru pentru aceasta piata.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Iar compari mere cu pere.
RăspundețiȘtergereCompara pretul de la Nisipurile de Aur cu pretul de la Neptun sau Mamaia. Pretul din Bucuresti poate fi comparat cu ala din Sofia, unde exista zeci, sute de oferte cu pret pe metrul patrat intre 500-800 E. E adevarat ca si la ei sunt unii care cer 1800-2400 E/mp dar foarte putini.
Cat despre ISC si ce treaba face, sa fim seriosi!
Pai daca vei analiza bine vei constata ca preturile sunt comparabil intre zonele top din Bulgaria si Romania. Ceea ce subliniez eu este faptul ca Bulgaria are preturi ca in Romania la o populatie de 7,6 milioane locuitori. Iar despre calitatea constructiei, te rog sa faci o vizita de lucru pe un santier bulgaresc si apoi mai vorbim. Ma bucur ca admiti ecartul de pret de la 600 la 2400E/mpc. Diferenta e data de locatie si calitate.
RăspundețiȘtergereSofia nu se compara cu Bucurestiul, e un oras mult mai frumos. In plus, la ei, riscul seismic nu e atat de mare ca in Bucuresti. Noi _trebuie_ sa construim foarte bine ca sa avem sansa de-a trece de urmatorul cutremur.
RăspundețiȘtergereChiar si asa, probabil ca o construictie slaba din Sofia are o speranta de viata mult mai mare decat una de aici, construita intr-o mlastina asanata, intr-o zona cu un risc seismic extrem.
In rest, da, de acord, nici la ei n-au coborat, inca, preturile din corcodus. Mai avem nevoie de 2-3 ani pana sa ajunga preturile la 1 salariu mediu net / mp, cum e si normal. In Bucuresti si Sofia, asta inseamna cam 500 de Euro/mp.