In acest torent, in care noroiul covarseste apa, pe care unii il numesc ECONOMIE, piata imobiliara este cea care intre 2004 - 2008 a asigurat o crestere economica reala in Romania. S-a construit, vandut si cumparat febril. Atat de febril ca unii s-au suparat si au inchis robinetul cu banutzi. Toti cei implicati in acest carusel au pierdut : constructori, banci, clienti, agenti, buget. De ce? Cum? Pana cand? Ce va fi? Incerc sa va raspund.
luni, 22 august 2011
UNDE SUNT OFERTELE?
Cine isi cauta casa in aceste zile in mod limpede se intreaba acest lucru. Si noi, agentii, ne intrebam acelsasi lucru. Unde sunt ofertele? Buget de 70.000E insuficient pentru apartament de 2 camere decomandat in zona Mihai Bravu, intre Obor si iancului, etaj mediu, bloc dupa 1979. O sa ziceti..."imposibil". Dar poftiti sa cautati, si mai ales sa vizionati. Prin "anunturi" mai apare cate ceva, dar greu cu vizionarea. Alta spetza: casa/vila zona centrala sau semicentrala (Vatra Luminoasa, Lacul Tei), cu minim 3 dormitoare si frumoasa. Adica ceva fara multe inconveniente. O casa frumoasa, cum ne dorim toti. Pentru care oamenii sunt dispusi sa plateasca 250-300.000E. O caruta de bani. Si nu ai ce sa le aratati. Nu poti sa le pierzi timpul aratandu-le toate idioteniile sau imperfectiunile. Un agent profesionist INTELEGE ce vrea clientul si numai aia incearca sa ii arate. Terenul sa aiba o forma frumoasa, vecinatati bune, o arhitectura multumitoare, un confort acceptabil in anul 2011. GREU. Foarte greu. Iar exemplele pot continua. Unde sunt ofertele? La propiretari. Cei care au locuinte "bune", cu caracteristici interesante nu prea mai sunt interesati sa le vanda. Ca sa vinzi trebuie sa ai o necesitate de bani sau altceva de facut de facut cu banii. Dar ce poti face azi cu banii? sa cumperi actiuni? aur? sa faci stocuri de resurse naturale? sau sa pornesti (ce?) afacere? Iata de ce proprietatile nu prea mai sunt de vanzare. Fireste, nu ne referim aici la cele care probabil nu se vor vinde nici in urmatorii 5 ani... si care umplu coloanele de ziare si paginile de internet.
Etichete:
bani,
proprietati
marți, 9 august 2011
IMOBILIARE IN BULGARIA SI ROMANIA
"Analistii" de ocazie ridica constant problema ca in Bulgaria "casele" sunt mult mai ieftine. Fara indoiala ca acei analisti se raporteaza la imobilele din Silistra sau diferite localitati semi-pustii. O simpla cercetare a unor siteuri imobiliare respectabile precum www.stroinkom.com va duce la concluzia ca metrul patrat construit intr/o poyitie interesanta se vinde intre 890 - 1000e/mp iar intr-o pozitie top (faleza din Nisipurile de Aur sau Nessebar, de exemplu) peste 1500E/mp . Adica preturi greu tangibile azi in zone de lux din Bucuresti precum Aviatiei, Baneasa, Nordului sau Unirii. Am avut curiozitatea sa fac si o mini-inspectie pe niste santiere aflate in plina desfasurare. Am fost consternat. Blocuri de 4 etaje construite cu grinzi cat piciorul unui adult de 80 de kilograme. Doamne-fereste de un cutremur prin Bulgaria...Exista fireste si preturi de 575-600E/mp..Nu am putu identifica locatiile respective. Am vayut doar afise de genul "30km from Varna". Am fost multumit de Romania. Respect Romania! Aici constructiile sunt constructii. ISC-ul isi face datoria. Cel putin in Bucuresti. Asa ca la acelasi pret Romania ofera o calitate cu cel putin 50-60% mai ridicata. Un alt aspect - Bulgaria este legata de piata rezidentialelor de vacanta destinata nordicilor, rusilor si polonezilor. Ceva imi spune ca viitorul suna negru pentru aceasta piata.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)