miercuri, 29 iunie 2011

DE CE AS CUMPARA ACUM ? (2)

Luni am prezentat un motiv serios pentru care piata imobiliara devine interesanta pe fiecare zi ce trece, iar azi am citit acest articol.
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/nemtii-ar-fi-inceput-sa-tipareasca-marci-germane-149204.html

Situatia probabil ca e chiar foarte complicata de vreme ce a ajuns in presa, ca doar nu va inchipuiti ca muritorii de rând, care trebuie să achite factura crizei, or fi înştiinţati in timp util, precum marii privilegiati ai planetei.

luni, 27 iunie 2011

DE CE AS CUMPARA ACUM?

Suntem incă intr-o perioadă de criză, iar România excelează in lipsa de unitate şi de continuitate a politicilor, in special a celor economice. Una se vorbeşte la Bucureşti alta se aplică in teritoriu. Rezulatul este că tot românul ar eo mare reţinere in a mai întreprinde o acţiune. Iată de ce Bursa ar eo lichiditate aşa de mică, deşi este pe verde de vreo 18 luni, iată de ce afacerile se mişcă in continuare greu şi nu prea vedme in jurul nostru noi afaceri deschise, iată de ce piaţa imobiliară stagnează de peste 1 an. Stagnarea totuşi e semn bun. Trăgând linie la toate aceste apsecte, de ce am cumpăra acum un imobil? In primul rând, cel mai bine e să faci ceva când alţii nu fac. Cine sunt câştigătorii crizei ? cei care AU VÂNDUT in 2007-2008. Când toată lumea cumpăra. Oameni care au acţionat in sens invers curentului general. Cine este liderul micii afaceri? Dinu Patriciu cu al său MIC.RO, deschis când alţii inchideau bussines-uri. Preţurile sunt la un minim greu de atins din nou. Indiferent ce se întâmplă cu moneda euro, investitia in imobile garantează protecţie si oarecare profit. Deja nu trebuie să ne mai gândim la mari profituri. Evreii au o vorbă : "nu câştig ca altădată, dar câştig". Asta este un mod sănătos de a gândi. Moneda euro probabil că va fi salvată cu mari eforturi, ceea ce va trage totuşi in jos economia Europei - deci va creşte inflaţia. In aceste conditii moneda şi depozitele vor fi afectate de rata inflaţiei. dacă moneda nu va fi salvată (puţin probabil, dar să luăm in calcul şi această variantă) atunci investiţia in imobile va avea un adevăratul profit: vor proteja economiile individuale (banii de la bancă sau de la şosetă) de conversia din euro in moneda tradiţională. Probabil că mulţi se aşteaptă ca Europa să transforme orice euro în altă monedă (drahmă, peso, franc etc.) in cazul eşecului monedei euro. Şi aici va apărea marea ţeapă : se va transforma un număr fix de euroi, iar restul vor fi hărtie de larg interes pentru recuperarea materiilor prime. Bâtrânii şi finanţiştii cunosc câte ceva despre transformarea monedelor in cazul crizelor - vezi România 1948-1949 sau Germania 1924. Stabilizarea economică şi lichidarea inflaţiei se vor face tot pe seama economiilor populaţiei. C-aşa e in tenis, unii servesc şi alţii primesc.

miercuri, 22 iunie 2011

CRESTERE (APARENT) MICA, DAR CERTA

Pe fondul debandadei din pietele financiare si a precautiei fata de vârful atins de resursele naturale tranzactionabile (aur, argint, metale rare) nu este de miarre ca o buna parte din banii care circula prin economia mondiala au inceput sa se intoarca si in piata imobiliara din Romania. Potrivit unei societati imobiliare internationale, care are si pe malul Dambovitei un puisor, valoarea tranzactiilor auothtone a crescut in primul semestru (desi acesta nu s-a terminat) cu aproximativ 5% fata de aceeasi perioada a anului 2010. Valoarea este, de apreciat aici, minimala datorita limitarii calculului la marile tranzactii (care au insumat 201.5 milioane E) la care au adunat inca vreo 40.000.000E din burta. Pai din burta, pentru ca daca erau sa insumeze la cei 201,5 milioane E din tranzactiile comerciale (exemplu - preluarea Adama) si cei 200.000.000E care au circulat in programul prima Casa 3, DEJA CRESTEREA ERA CU 100% FATA DE 2010. Si din nou vorbim numai de banii perfect vizibili. Peste 60% din tranzactii sunt efectuate numai cu cash si care asteapta sa fie publicate de singurele entitati care le numara : Camera Notarilor si ANCPI. Din pacate cele doua institutii se multumesc sa publice numai cifra totala a tranzactiilor, nu si valoarea lor totala, ceea ce paate impieta asupra imaginii generale a pietei, dar calculul sumar si incomplet facut de reteaua internationala arata ca la mijlocul lunii iunie 2011 cifra din primul semestru al anului 2010 este sensibil surclasata, ceea ce arata ca inregistram al doilea semestru de crestere pentru piata imobiliara. Si la nive regional lucrurile se misca binisor, Europa Centrala atragând in primul semestru investitii (vizibile) de peste 2 miliarde Euro. O cifra deloc neglijabila care probabil va fi clar depasita in semestrul urmator, macar si pentru ca bancile britanice au retras din pietele finanicare peste 100 miliarde Euro in ultimele 3 saptamani. Banii aia trebuie sa se duca undeva, asa ca ne putem astepta ca 5-10% din aceasta suma sa se intoarca in piata imobiliara. La aceste semnala putem adauga si proasptaul anunt al Casei Albe, care promite preluarea ratelor pentru cei care au ajuns la fundul sacului. Acest lucru arata o directie concertata de reevaluare a pozitiei fata de piata imobiliara mondiala.

marți, 14 iunie 2011

PARIURI SI PARIORI

Titlul mi-a fost sugerat de un articol din presa de azi care prezenta o mare investitie drept un "pariu cu economia Romaniei". la 350.000.000E investiti in Colosseum Plaza cred ca e mai mult decat un pariu, e o dovada de incredere. dar pariuri sunt peste tot. Unii pariaza pe cresterea economica si decipe cresterea preturilor (mult, putin deja nu conteaza cifra, ci conteaza cresterea), altii pariaza pe dezastru si deci pe scaderea pietei imobiliare (spera ei, semnificataiva), unii pariaza pe investitii mari (COCOR, Colosseum, CORA Constanta) altii pariaza pe dezvoltarea infrastructurii nationale (sa speram ca se va trece dincolo de nivelul de licitatie si consultanta), unii pariaza pe reorganizarea administrativa (aici in mod clar vor fi castigatori, dar sa vedem cati vor pierde), altii pariaza sportiv ... ca la altceva nu se pricep. Opinia mea este cunoscuta, eu pariez si investesc sperante in Romania si puterea acestui popor. Am fost in week-end intr-o localitate minunata din Valcea - comuna Vaideeni. Un sat inca traditional, de crescatori de animale, in care traditiile si bunul simt sunt la ele acasa. O comuna cu 3000 de locuitori, dar care a izbutit sa puna pe roate vreo 5 proiecte europene, in care Primarul si Vice-primarul, desi din partide diferite trag impreuna ca fratii penru binele comunei. La Vaideeni se vorbeste despre agro-turism, despre oi si vaci, despre drumuri, despre inundatiile de acum 2 ani si despre grindina de anul trecut. Se vorbeste despre folclor si festivalul folcloric din 25-26 iunie, un mare eveniment local. Si mai ales se vorbeste despre speranta ca in muntii Capatînii, in zona Varful Ursu, se va dezvolta o mare statiune turistica, la 1700m altitudine, pe o suprafata de 90ha. Au trecut dincolo de vorbe, au PUZ si se construieste deja drumul de acces. Nu e incredbil ca se incepe du drumul ? Ei "pariaza" pe Romania. De fapt ei INVESTESC in viitorul Romîniei. Si sunt convins ca Romania va merge in sensul cel bun.

sâmbătă, 4 iunie 2011

TIPARNITA DE BANI... SAU CE ARE VALOARE DE LA BRETTON -WOODS INCOACE

In mai multe postari anterioare atrageam atentia asupra lucrurile valoroase de pe aceasta planeta. Picturi, sculpturi, rezerve minerale (nu la noi...) si PROPRIETATI IMOBILIARE. Nu toate proprietatile imobiliare, fireste, dar multe dintre ele sunt imposibil de inlocuit, iar alta larga categorie intra in zona proprietatilor dificil de inlocuit. Deci SCUMPE. Iata ca din SUA vin vesti neplacute. Extrem de neplacute. La capatul a doi ani de eforturi, americanii sunt pe cale sa se duca la fund intr-o noua criza, care nu mai are nimic imobiliar in ea. Are o conotatie de razboi. Este cam costisitor sa intretii trei teatre de operatiuni si nu se stie cate agentii de securitate. Bugetul american este (ca si cel roman, de altfel) asfixiat de plosniţe si capuşe. Asa ca au ajuns la temerea ca se vor porni masinariile de printat bani. Ca printeaza si acum americanii asta se stie, dar tiparesc bancnote in concordanta cu circulatia petro-dolarilor, adica au un soi de limita. Dar limita s-a terminat, pretul petrolului nu mai creste, ba chiar scade cu cateva procente, iar economia americana are nevoie de cash azi. Cu disperare. Iar tiparirea de bani stim ce inseamna : inflatie, iar rudele inflatiei sunt somajul, saracia si instabilitatea sociala. Simultan creste interesul pentru bunurile mai greu devalorizabile si in acelasi timp aducatoare de plus-valoare. De cand s-a rupt legatura dintre moneda si acoperirea ei in aur (celebrul sistem Bretton-Woods) s-a declansat posibilitatea aparitiei unor fenomene de criza financiara. Iar aparitia "banilor virtuali" (cifrele din calculator) a dus aceasta posibilitate la certitudine. Cu certitudine putem afirma ca epoca intoarcerii a alte valori decat monedele se apropie. In acest moment exista o categorie sociala care pune acent numai pe "bani", pe detinerea de moneda. Exista senzatia ca un ban in buzunarul nostru face mai mult decat rosia de pe taraba sau decat terenul din Domnesti. Nu peste mult timp vor consata ca bunul este mai important si mai sigur decat banul.