miercuri, 2 decembrie 2009

BLOCAJ GENERAL. SA FIE SEMN DE DEZGHET?

Acum 2 ani am avut o intalnire cu presedintele uneia dintre cele mai mari societati imobiliare din Budapesta. Romania era pe culmea valului, iar Ungaria abia isi revenise dupa criza imobiliara 2003-2006. O perioada pe care Romania o traverseaza acum : blocuri noi neterminate sau goale asteptand clientii. Preturile scazute la jumatate etc. Intre altele l-am intrebat cum au depasit problema, tinand cont de doua aspecte caracteristice Ungariei: ungurii nu tin mortis sa fie proprietari iar pe de alta parte ei sunt de vreo 2,5 ori mai putini ca noi. Mi-a raspuns ca a fost un nivel de cateva luni de blocaj general, in care unii nu mai vindeau sau nu mai scadeau preturile, iar cumparatorii asteptau sa "mai scada". Deblocarea a intervenit in momentul cand cumparatorii au inteles ca PRETURILE NU VOR MAI SCADEA. Pentru ca nu mai aveau unde si de ce sa scada. In acest moment Romania se afla intr-un fund (sau varf, tot aia e) al blocajului. Tranzactii foarte rare, preturi fixate de cateva luni (ba parca au mai crescut in ultima luna !), iar totul pe fondul unei crize politico-economice generale si unice in Europa civilizata. Varful blocajului (sau eu asa il percep...) poate insemna ca se apropie momentul dezghetului, pentru ca totusi spatiul locativ este o necesitate care trebuie satisfacuta. Daca piata nu se va debloca in curand sincer nu stiu incotro ne vom indrepta. Ca niciun guvern nu ne poate aduce instantaneu prosperitatea care ne-o dorim. Instantaneu ne pot aduce doar concedieri, taxe mai mari, fiscalitate mascata mai mare (in special prin controale si amenzi), Salvarea tot prin noi insine trebuie pornita. Trebuie sa cheltuim bani, dar numai in folosul ROMANILOR. Adica : sa cumparam lucruri romanesti, sa cumparam de la romani si coetati comerciale cu capital romanesc 100%, sa cumparam apartamente "vechi" si terenuri pentru ca acei bani se vor intoarce instantaneu in circuitul economic. Daca vom cumpara de la dezvoltatori banii se duc 90% la banci.. si acolo raman.

9 comentarii:

  1. robert, tu esti cascadorul rasului :))))
    tine-o tot asa

    RăspundețiȘtergere
  2. ce speri ca preturile vor fi asa ca acum 2 ani sa-ti tragi comision ca sa-ti ajunga sa traiesti o luna dintr-o tranzactie,s-a saturat lumea de escroci,agentii imobiliari sunt mari escroci daca mai spera ca la un contract pot lua 2000-3000 de euro cand munca lor nu face mai mult de 200-300 euro.visezi degeaba,si ce ne sfatuiesti sa cumparam cutiutele acelea mici din blocurile ceausiste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Principiul meu este sa nu comentez parerile altora. De data aceasta insa voi face o exceptie. Si nu pentru ca incerci sa ma jignesti (nu ai cum... ar trebui sa fim din aceeasi epoca, dar tu esti in Epoca de Piatra), ci numai pentru a-ti mai acorda o sansa sa intelegi mesajul meu. Preturi mai mari inseamna crestere economica. Crestere economica inseamna ca toata lumea va trai mai bine. Sa nu imi spui ca in 2007 nu ti-ai permis mai multe ca in 2009 ca nu o cred. Asta e. Simplu. Atat de simplu ca nu poti intelege, se pare. Dar nu fi trist. Si alte lucruri simple sunt inaccesibile multor oameni. Spre exemplu: scrisul, comunicarea civilizata, necesitatea de a fi nationalist, respectul pentru cei din jur, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu te-a jignit nimeni ,ci mintea ta o ia razna.

    RăspundețiȘtergere
  5. fara suparare, omul isi face meseria. chestia cu mori in chinuri e o tampenie spusa de un fazan cu o rata de 600-700 euro pentru o cocina. asta este, unul ca mine a cumparat si a vandut cand trebuia. bafta la peste:)))

    RăspundețiȘtergere
  6. agentii imobiliari sunt escroci si cretini

    RăspundețiȘtergere
  7. In 2009 mi-am permis mult mai multe lucruri decat in 2007 si infinit mai multe decat isi permite unul care a luat in 2007. Pentru ca mi-am luat casa acum, si nu atunci, rata e la sub jumatate.

    Cand o sa inveti relatia de cauzalitate? Germania e mai saraca decat noi pentru ca are (acum) aceleasi preturi la case cu noi? Eram mai bogati decat Germania cand aveam dublul preturilor lor? Gandeste, de aia ai cap si minte.

    RăspundețiȘtergere