marți, 8 iunie 2010

O noua scadere a pietei constructiilor = o adancire a crizei in Romania

Acum 2-3 ani PIB-ul Romaniei crestea vertiginos intr-o masura mult mai mare decat cea a pietei constructiilor. De ce ? Simplu, pentru ca accelerarea constructiilor antrena inca 20-30 de comenii conexe : materii prime, decoratiuni, transporturi, publicitate, textile specifice, arhitectura, catering, leasing-uri, etc. Sa mai vorbim de taxe locale, creditare, imobiliare si asigurari de tot felul? Acum in 2010, in primul trimestru constructiile au anunat o scadere de 18%. Iar Romania intra in era taierilor de pensii si salarii, in epoca in care pensiile pe "caz de boala" vor fi luate la verificat, iar toate tichetele si ajutoarele vor fi si ele reduse. daca nici acum cei care chibitau contra boom-ului imobiliar nu au nimic de regretat, inseamna ca admira aceasta stare de lucruri. Nici acum nu imi dau seama cum a intrat Romania in criza. Avem o clasa politica legata de zona economica (deci trebuia sa se protejeze), avem o populatie cat alte 4-5 state din Europa Centrala la un loc, avem si agricultura si ceva industrie, iar romanii de afara trimiteau vreo 7-8 MILIARDE de Euro anual in tara ! .... INCREDIBIL . Unde sunt banii ? Vorbim de multe zeci de miliarde care s-au evaporat pur si simplu. Alta ciudatenie : desi petrolul este la jumatate de pret fata de anul 2007 il platim la acelasi pret ! Dar actiunile companiilor petroliere scad in continuare... Nu cred ca s-ar mira nimeni daca in toamna se pune de un razboi mondial. Deja un alt val de criza nu cred ca mai poate fi inghitit de populatia Globului fara comentarii.

2 comentarii:

  1. materii prime, decoratiuni, transporturi, publicitate, textile specifice, arhitectura, catering, leasing-uri,

    Domnu' Rombert, esplicati si la mine cum de specula cu apartamente vechi propulsa aceste domenii (mai ales catering si leasing) pe noi culmi de prosperitate si civilivizatie.

    Ca cu de aia va ocupati dvs si in aia a constat bula, agaricii care sperau ca vand cu 3000 de euro metrul patrat de cotet de rigips in camp au fost o suma mica in marea nebunie.

    RăspundețiȘtergere
  2. de asta e criza din cauza cresterii mari a preturilor caselor asta si cu concursul agentilor care au tras preturile in sus in speranta unor comisioane mari ,adica sa dea lovitura fara prea multa munca si sa sze imbogateasca de la o tranzactie cu cateva mii de euro.Ca nu e normal ca omul sa fie dator la banci 30 ani pentru o camera iar bancile si agentii sa castige pe spinarea datornicului.La aceasta situatie au ajutat si bancile dar si agentii imobiliari atrasi de proifit.Nu e normal ca omul sa plateasca o viata o camera atat de scumpa cum era acum catva ani.Cred ca criza va continua,preturile caselor vor scadea si niciodata nu o sa mai vedem preturi gen 80000 o garsoniera ca acum 2 ani.Sper ca agentii care sperau la castiguri intr-o zi cat salariul unora pe 3-4 luni sa someze sau sa-si caute altceva de lucru.Sa dispara odata speculantii bancheri si agentii rechini ca de asta e criza.

    RăspundețiȘtergere